Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svenska investerare köper in sig i Volvo Cars

Kinesiska Geely säljer delar av sitt ägande i biltillverkaren

Stora svenska institutionella investerare går in om delägare i biltillverkaren Volvo Cars. Det innebär att kineserna inte längre är ensamma ägare.

Kinesiska Zhejiang Geely Holdings började egentligen som en kylskåpstillverkare redan 1996, men har tillverkat bilar sedan slutet av nittiotalet och köpte upp det då Fordägda Volvo Cars 2010, tillsammans med investeringsfonder i Daqing och Jiading.

Nu meddelar Volvo Cars att man nyemitterat preferensaktier åt en grupp svenska institutionella investerare till ett värde av fem miljarder kronor. Därmed går två pensionsfonder, AMF och Första AP-fonden, in som delägare tillsammans med försäkringsbolaget Folksam.

Ännu har Volvo Cars eller Zhejiang Geely Holdings inte utlämnat några detaljer om affären, som hur stor andel av bolaget som säljs, men Volvo säger att transaktionen kommer att ha en ”immateriell utspändande effekt på Zhejiang Geely Holdings nuvarande 100-procentiga ägarskap av Volvo Cars”.Sannolikt handlar det inte om någon majoritetspost som Geely gör sig av med, i skenet av att Volvo Cars redan hittills i år genererat ett rörelseresultat på 7,7 miljarder kronor.

De tidigare nämnda investeringsfonderna i Daqing och Jiading är redan sedan tidigare utköpta och ute ur leken. Vad vi också vet är att detta är ett tydligt steg i riktning mot Volvo Cars sedan tidigare uttalade ambition att börsintroduceras.

Oavsett vilket är det talande att Sveriges mesta folkhemsbil åter hamnar i väldigt svenska händer. För finns det någonting mer folkhemskt än AP-fonder och det ur den kooperativa rörelsen sprungna Folksam? Vad det kan innebära för Volvos framtid och om det är bra eller ej återstår att se.

P-G gillar det nog i alla fall.

P-G gillar det nog i alla fall.

Foto: Volvo Cars
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com