Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos nya kompaktsuv kan heta XC20

Ska baseras på nya elbilsplattformen

Större
Stäng
  • "Grillen" på Volvo XC40 Recharge.
    "Grillen" på Volvo XC40 Recharge.
  • "Grillen" på Volvo XC40 Recharge.

Volvo kommer antagligen att utöka sitt utbud av SUVar med en ny kompaktmodell som kan heta XC20 och baseras på en ny elbilsplattform.

Auto Express rapporterar att Volvo fortsätter sina planer för en mindre SUV som kanske får namnet XC20. Volvos vd, Håkan Samuelsson, bekräftar till tidningen att det kommer bli en av de första bilarna som baseras på den nya renodlade elbilsplattformen som utvecklats av Volvos ägare, Geely.

För en vecka sedan presenterade Geely den nya plattformen Sustainable Experience Architecture (SEA). Volvo jobbar på att ta fram modeller som är baserade på plattformen.

– Vi använder den för en mindre bil, där jag tycker att det är väldigt praktiskt och smart för oss att dela på den, så att vi kan ha en kostnadsstruktur för en mindre bil som är mycket konkurrenskraftig, säger Håkan Samuelsson till Auto Express.

Volvo har enligt tidningen varumärkesskyddat olika XC-namn, inklusive XC10  och XC20, men det är oklart vilket bilmärke modellerna kommer tillhöra. Det finns ingen tidsplan för XC20, men det ska vara en av modellerna som ligger till grund för Volvos strategi att fylla hälften av försäljningsvolymen med renodlade elbilsmodeller fram till 2025.

Dessutom ser det mer och mer troligt ut att Volvos flaggskepp för nästa generations modeller kommer kallas XC100 när den anländer cirka år 2022. Volvo utvecklar andra generationen av deras plattform, SPA2. Den nuvarande arkitekturen, SPA, ligger till grund för alla 60 och 90-modeller. Dock kan den inte stödja större bilar än nuvarande XC90.

Enligt Auto Express ska SPA2 kunna stödja fordon upp till 5,5 meter och dessutom kommer Polestar 3 använda samma arkitektur. Därmed skulle Volvo kunna göra en sjusitsig bil.

Den nya modellen sägs vara cirka 30 centimeter längre än nuvarande XC90 och längre än BMW X7 som är 5,2 meter. XC100 kommer antagligen ha en blandning av olika drivlinor tillgängliga med både plug-in hybrid och renodlade elektriska konfigurationer. Enligt Auto Express kan det nya flaggskeppet med den dyraste drivlinan kosta mer än 80 000 pund (motsvarande 922 000 svenska kronor).

Vill du se bilder på XC20 klickar du här.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com