Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Ny elbilsplattform för Volvo avslöjad genom Zero Concept

Volvo: "Vi kommer att använda SEA-plattformen för små elbilar"

Lynk & Co, Volvos koncernsyskon, har presenterat sitt första koncept på en elbil: Lynk & Co Zero Concept.
Den bygger på Geelys nya elbilsplattform SEA – som även Volvo kommer att använda för mindre elbilar.

Sedan tidigare finns Volvo Cars plattformar SPA och CMA. Nu kommer en tillökning, som offentliggörs i samband med presentationen av elbilen Lynk & Co Zero Concept.

Lynk & Co är ett av Volvo Cars systerbolag som ingår i Geely-koncernen. Innan vi pratar om själva bilen som presenterats dyker vi ner i den nya elbilsplattformen som heter SEA. Akronymen står för Sustainable Experience Architecture och plattformen är helt framtagen för eldrivna modeller. Plattformen ska, enligt ett pressmeddelande från Lynk & Co, utgöra bas för nya elektriska fordon inom hela Geely-gruppen, det vill säga bilmärken som Volvo Cars, Polestar, Lotus, Geely och såklart Lynk & Co.

Själva arkitekturen är utvecklad i Sverige, Kina, Storbritannien och Tyskland. Utvecklingsarbetet ska ha kostat cirka 2,7 miljarder dollar och tagit fyra år.

Även om SEA ska kunna användas till bilar av i princip alla storleksklasser kommer Volvo främst att använda den till mindre modeller.

– Vi kommer att använda SEA-plattformen för små elbilar, säger Christina Zander, presstalesperson på Volvo Cars, till Göteborgsposten.

Enligt tidningen bekräftar Volvo i samma veva att en ny mindre elektrisk modell ska lanseras.

Men det är inte bara Volvo och de andra Geely-ägda tillverkarna som får lägga vantarna på den nya plattformen. Den kommer också att erbjudas till andra biltillverkare för att kunna utveckla egna elbilsmodeller. Det är ett koncept som bland annat känns igen från Volkswagen och deras MEB-plattform.

Men, som sagt, en bil har ju redan byggts på SEA-plattformen.

Det för oss relativt osökt till Lynk & Co Zero Concept som nu presenterats. Enligt den kinesiska mätstandarden NEDC (som är optimistiskt räknande) kommer den eldrivna coupésuven ha över 70 mils räckvidd. Några exakta specifikationer har inte presenterats. Lynk & Co förväntar sig dock att 0-100 km/h ska göras på under fyra sekunder.

Även om det rör sig om en konceptbil ser Zero Concept relativt produktionsfärdig ut och nästa år ska de första bilarna produceras i en ny fabrik i östra Kina.

Mer information om Zero Concept kommer att ges under Peking Auto show den 26 september.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com