Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

De vill använda vatten för att smörja växellådor – ska ge längre räckvidd

Ska kunna ge längre räckvidd

Större
Stäng
  • CMA Arkitekturen
    CMA Arkitekturen. Foto: Volvo
  • CMA Arkitekturen. Foto: Volvo

Ett svenskbaserat företag menar att vattenbaserad smörjning till växellådor kan ge flera fördelar. 

Ett företag som heter CEVT och som ägs av Geely, undersöker huruvida det går att använda vattenbaserade smörjmedel i stället för olja i sina växellådor. CEVT utvecklar bland annat växellådor till Volvo.

Företaget menar att den största fördelen med ett vattenbaserat smörjmedel kan vara att det blir mindre friktion och bättre värmeegenskaper om man jämför med traditionell olja. Därmed skulle räckvidden i elbilar kunna bli ännu bättre. Likt att det finns vattenbaserad målarfärg till huset, undersöks det om vattenbaserade smörjmedel för växellådor i elbilar. 

LÄS MER: Så funkar olika växellådor

För att utforska möjligheterna ytterligare så har den svenska Energimyndigheten beviljat forskningspengar för att leda ett gemensamt projekt mellan CEVT,  SKF och Luleå tekniska universitet. 

Forskningsprojektet heter Longer Driving Range by Efficient Transmissions och ska fokusera på att få en ökad förståelse för vattenbaserad smörjning av lager, tribologiska effekter (vetenskapen om ytor i glidande eller rollande kontakt, och omfattar friktion nötning och smörjning) på växlar och även vad som krävs för att vattenbaserade smörjning medel ska kunna användas. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com