Redaktionen tipsar

Nya Volkswagen T-Cross visad

Förklädd i färgrik maskeraddräkt

Volkswagen släpper nu riktiga foton på sin nya instegs-SUV T-Cross. En helt framhjulsdriven bil som får officiell världspremiär i höst.

Vi har nu fått flera bilder på nya T-Cross. Bilarna på bilderna är dock förklädda i huvudvärksframkallande färgmönster i front och akter – sannolikt för att få ytterligare ett tillfälle till publiceringar.

Nya T-Cross är en så kallad kompakt-SUV och blir minst i syskonskaran som i övrigt består av T-Roc (risk för sammanblandning?), Tiguan, Tiguan Allspace och bjässen Touareg.

T-Cross kommer endast med framhjulsdrift så någon terrängbil är det inte alls frågan om. Drivlinorna är tre TSI turboladdade bensinmotorer på 95 hk, 115 hk och 150 hk. Alla försedda med partikelfilter. Dieselalternativet TDI är på 95 hk. Några mildhybrider eller laddhybrider nämns inte.

Som så ofta i pressmeddelanden finns en del blomsterspråk och mottot för nya T-Cross är ”I am more”. Med ”more” avses flera statements som ”I am practical”,”I am cool”, ”I am Intuitive”, samt ”I am safe”. Gott så.

Men visst framstår den som lite praktisk. Eftersom den är byggd en smula på höjden underlättas insteget vilket kanske främst är till glädje för lite äldre än för den ungdomliga kundkrets Volkswagen vill nå. Baksätet är skjutbart i längsled vilket ger möjlighet att prioritera benutrymme bak eller bagage, mellan 385 och 455 liter. Främre passagerarstolen har nedfällbart ryggstöd för lastning av långa pryttlar. Baksätet ger en aningen högre sittposition än framsätet.

Designen beskrivs som maskulin och ”cool”. Trots maskeringen anar man väl ganska typiska Volkswagen-drag men det brukar ju gå hem, även om man inte dånar av anspänning.

Volkswagen

Cool bil, cool kille. Designchef Klaus Bischoff.

Stor säkerhet utlovas och det brukar Volkswagen klara bra. Den är visserligen inte krocktestad av Euro NCAP ännu men bilen bygger på modulärsystemet MQB som är basen för andra lyckade modeller. Ett stort antal säkerhets- och assistanssystem lär bli standard.

Världspremiär i höst alltså. T-Cross kommer att byggas vid Volkswagens fabrik i Navarra, Spanien, som sedan tidigare producerar Volkswagen Polo.

Torbjörn Lundgren
TobbeTi@outlook.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com