Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen Polo byter skepnad

Men nog är den väldigt lik sig.

Småbilen Polo har stått i skuggan av storebror Golf ända sedan Volkswagen lanserade modellen 1974. Kan den sjätte generationen kliva ut i ljuset?

Om Volkswagen Golf var en revolution som skapade sin egen klass så har lillasyster Polo aldrig varit lika närvarande i vårt kollektiva medvetande. Ändå har den följt i stort sett samma recept genom åren, bara i något mindre skala.

Nu får den femte generationen, som presenterades 2009, äntligen avlösning och till skillnad från den utgående versionen är nykomlingen baserad på samma plattform som just Golf. MQB-plattformen, som den heter på Volkswagenspråk, bildar därmed bas för i stort sett hela Volkswagenkoncernens modellprogram, utom någon minstingmodell och några stora lyxvagnar.

Med det har den också blivit större. Nu är fyrametergränsen sprängd och Volkswagen lovar förbättrade utrymmen för både passagerare och bagage. Syns det? Knappt, för även om tekniken under skalet är nu har man valt att behålla föregångarens grundformer. Förmodligen är det klokt, kunderna måste ju kunna känna igen sig.

Man känner ju igen polo när man ser det.

På den svenska marknaden kommer motorer på mellan 90 och 150 hästkrafter att erbjudas, inklusive en gasdriven variant. Sedan kommer förstås också en Polo GTI, med 200 hästkrafter, differentialbroms och skotskrutig klädsel.

De första exemplaren väntas nå svensk mark i höst och då lär de vara utrustade med assistanssystem som autobroms med fotgängarigenkänning, även i grundutförande.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com