Redaktionen tipsar

Volkswagen Grand California är campinglyxig

Stor version får viktigt komforttillbehör.

I trettio år har Volkswagen sålt en campingbil kallad California. Nu får den en storebror och den rättar till en gammal brist.

Volkswagen måste ha sett hur folk använde deras fiffiga lilla minibuss till att inte bara frakta folk och deras pinaler från en plats till en annan, utan också sova i den. Otaliga var de kunder som konverterade sina folkabussar till campingvagnar och snart hade en hel marknad vuxit fram för firmor som byggde om bilarna till sovrum på hjul, somliga till och med i samarbete med Volkswagen själva.

Men 1988 hade man insett att man ville ha marknaden för sig själva och på Essen Caravan-Salon ställde man ut den allra första varianten av Volkswagen California. Och japp, det var en folkabuss anpassad för camping, med en liten säng, ett slags kök, en garderob och ett tak som gick att fälla upp så att man fick lite extra rymd när man stod parkerad.

Volkswagen

Och så fick den klatschiga dekaler.

Och kunderna släppte allt vad de hade i sina händer för att springa och köpa. Så här 30 år senare är California inne på sin fjärde generation (och folkabussen på sin sjätte) och har sålts i 160.000 exemplar sedan starten.

Men det har alltid funnits ett litet men ack så irriterande aber med California: det finns ingen toalett. Så 160.000 Californiaförare får finna sig i att sköta sina bekvämligheter utanför bilen, och vad är det då för mening med att kunna bo i sin bil?

Nu finns äntligen lösningen. Volkswagen förstärker sitt Californiaprogram med en större modell, kallad Grand California, och den har inte bara en toalett utan ett helt badrum med holk, utfällbart handfat och dusch.

För att få plats har man växlat upp från att använda den vanliga folkabussen (eller Transporter, som den egentligen heter) till den större skåpbilen Crafter som bas för bygget. Nykomlingen är sånär sex meter lång och strax över två meter bred och ska ha plats för två vuxna och cirka två barn – i alla fall om man ska tro bilderna.

Några eventuella svenska priser eller lanseringsdatum är inte kända i nuläget. Inte heller vilka motoralternativ som kommer att vara tillgängliga. Men den ska gå att få med fyrhjulsdrift. Alltid något.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com