Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nissan lanserar eldriven husbil

Fast än så länge bara i Spanien.

Har du tröttnat på dieseldunk i husbilen? Nissan presenterar ett alternativ som kan vara av intresse, i alla fall om du inte behöver åka långt.

Solen skiner. Fåglarna kvittrar. Semesterns stormsteg hörs i fjärran och fortfarande har du ingen aning om vad du ska göra med ledigheten. Ett är säkert: det blir ingen husvagnssemester i år. För Svensson har slutat köpa husvagnar och i stället lägger man sina pengar på husbilar. Faktiskt har försäljningen av husbilar ökat med 500 procent på femton år, samtidigt som husvagnsförsäljningen går kräftgång.

Och det är klart, att åka omkring i husbil gör förflyttningarna så mycket enklare jämfört med att släpa omkring på en husvagn. Det är bara ett enda litet aber: i princip varenda husbil har en dieselmaskin i 115-hästarsklassen som inte gör någon husbilsförare på gott humör.

 Inte en husbilsmotor. 

Men nu finns det ett alternativ och det kommer från Nissan. De har inrett sin skåpbil NV med sängplatser, köksutrustning och popuptält i taket, enligt ungefär samma recept som Volkswagen California och Mercedes-Benz Marco Polo. Det kanske inte får några ögonbryn att skjuta i höjden, men Nissanbussen går att få med eldrift och det gör den unik.

Nissan e-NV 200 Camper har en 109-hästars elmotor och ett 40 kilowattimmars stort batteri som ska räcka till 20 mils körning mellan laddningarna enligt den nya, tuffare körcykeln WLTP. Så visst, dagsetapperna längs Autobahn blir något trunkerade, men man släpper åtminstone inte ut några avgaser längs vägen.


Läs mer: Så väljer du miljöbil


Är man mer bekymrad om jordens litiumresurser än om polarisarnas bärighet finns förstås också en sån där 115-hästars dieselvariant. Den heter NV300 Camper och har en 1,6-litersdiesel som i vanliga NV300 lämnar mellan 95 och 145 hästkrafter beroende på trimningsgrad. Vilken version som hamnar i Camperversionen säger inte Nissan.

Nu undrar du förstås vad den kostar. Tyvärr har vi ingen aning, men det kanske inte spelar så stor roll för än så länge säljs Nissans campingbuss bara i Spanien. Attans.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com