Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

En liten GTI fyller 25 år

Volkswagen Polo GTI får jubileumsutgåva

Volkswagen Polo GTI har alltid stått i skuggan av sin storebror Golf GTI. Nu fyller den 25 år och står i rampljuset med Edition 25 i 2 500 exemplar.

Text: Morten Bek
Foto: PR

Golf GTI hit och Golf GTI dit. Volkswagens kompakta GTI har alltid varit lagom stor och gjort allting rätt. Men det har varit riktigt länge sedan Golf GTI hade någon som helst popularitet. Den kan mycket – och du betalar för det. Vem ska (och kan) betala över en halv miljon kronor för en Golf GTI Clubsport med 300 hk?

För ungefär hälften får du en GTI som kan nästan lika mycket. I vissa avseenden gör den precis lika mycket. Det är Polo GTI, som kommer med 207 hk och samma grundfilosofi som den större Golf GTI. Snabb och rolig, men samtidigt praktisk och förnuftig.

Volkswagen har tillverkat Polo GTI i 25 år, och tyskarna hedrar den med en jubileumsmodell, vilket de har gjort flera gånger tidigare med Golf GTI. Polo GTI Edition 25 ger den lilla GTI:n en välförtjänt stund i rampljuset.

Endast 2 500 exemplar tillverkade i Sydafrika
Volkswagen gillar att begränsa sina jubileumsmodeller, så Polo GTI Edition 25 kommer inte att rulla av monteringsbandet, som löper i Sydafrika, på obestämd tid. Det tillverkas i 2 500 exemplar, och de trevliga medarbetarna har varit vänliga nog att sätta upp en lista vid ingången där det står ”One of 2500” – en av 2 500 bilar.

På så sätt glömmer man inte hur lycklig man är. Det är ingen risk att missa att denna Polo GTI (som finns i Ascot Grey, som på bilden, Pure White, Kings Red Metallic, Reef Blue Metallic, Smoke Grey Metallic och Deep Black Pearl Effect) har något med siffran 25 att göra. Siffran finns längst ner på ratten och som dekoration på dörrarna.

Formgivarna kör ett svart tema på exteriören. Sidospegelhusen, taket och de 18 tum Adelaide-metallfälgarna är svarta som standard. Ett annat specialelement i Edition 25 är lädersäten i rött och svart med en broderad GTI-logotyp i ryggen. Mycket annat måste du fortfarande betala extra för – det här är ingen presentbutik bara för att det är födelsedag.

Samma 207 hk i 2-litersmotorn
Polo GTI började sin karriär 1998 med en 125 hk stark 1,6-liters sugmotor, som också gjorde det lättare jobbet i den dåvarande Lupo GTI. 125 hk skulle inte vara någon stor fest i den senaste, tyngre Polo GTI, så här är 2-litersmotorn med 207 hk.

Volkswagen har inte rört motorn det minsta, verkar det som, så Polo GTI Edition 25 har samma 207 hk och 320 Nm, och en rask 0-100 km/h på 6,5 sekunder. Varför har man inte slängt in ytterligare 25 hk för de 2 500 kunder som köper en GTI i begränsad upplaga? Det var fallet vid 30-årsjubileet av Golf GTI. Den fick ytterligare 30 hk, så firandet var mer än bara ytligt.

Det är nog ingen dålig idé att köpa Polo GTI Edition 25 trots allt. Jubileumsutgåvan kan mycket väl vara sista gången som förändringar görs i Polo GTI. Det finns en risk att den nuvarande generationens Polo – och vi talar om alla Polo-modeller, inte bara GTI – blir den sista. Så en 30-årsdag för Polo GTI kommer att kräva något av ett mirakel.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com