Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya Porsche Cayenne pepprar tekniken

Lånar arkitekturen av Panamera.

Inget får gå fel när Porsche lanserar en ny Cayennegeneration. Modellen är märkets mesta sedelpress.

Alldeles i början av nittiotalet var Porsche ett bilmärke på dekis. Modellfloran spretade, tillverkningsmetoderna var uråldriga och pengarna rann ur företaget. Bedömarna trodde inte för ett ögonblick på att Porsche kunde klara sig som en självständig biltillverkare.

Sedan klev den 40-årige Wendelin Wiedeking upp i VD-stolen 1993. Under Wiedekings ledning gjorde Porsche helt om och marscherade plötsligt i takt med tiden.

De olönsamma transaxelmodellerna fick silkessnöret, Boxster såg dagens ljus och 911 genomgick sitt första plattformsbyte sedan 1963. Plötsligt hade Porsche ett modellprogram som kändes sammanhållet, med modeller som genererade vinst.

Men den verkliga sedelpressen visades först 2002. Porsche Cayenne bröt med alla sportbilstraditioner genom att vara en suv och som sådan lockade den slipsbeprydda karriärister som älskade kombinationen av vräkigt vrålåk och barnvänligt baksäte. Entusiasterna gnisslade tänder och märkesklubbarna diskuterade om Cayenne ens var en riktig Porsche som kunde bevärdigas med medlemskap.

Volkswagen AG

Till råga på allt baserad på en Volkswagen.

Kunderna brydde sig inte, Cayenne sålde som smör. Så kom det sig att Cayenne blev en mjölkkossa som bidragit med många sköna miljarder till företaget som faktiskt blev så starkt att det för några år sedan gav sig på att försöka köpa upp hela Volkswagenkoncernen.

Det blev ingenting av det, utan i stället blev det Volkswagen som svalde Porsche i kölvattnet av den amerikanska bolånekrisen. Wendelin Wiedeking fick förstås foten, men det är honom vi har att tacka (eller skylla på) för att Porsche Cayenne överhuvudtaget existerar.

Nu har den tredje generationen av Porsches mäktiga stadsjeep presenterats, men förändringarna är försiktiga. Varför ändra ett vinnande koncept? Ansiktet har blivit kantigare och bakljusen smalare, det är väl de mest uppenbara förändringarna. Men nya Cayenne har knappt en komponent gemensam med sina föregångare.

Volkswagens MLB-platta har använts som bas, en arkitektur som också används av bland andra Audi Q7 och Bentley Bentayga – och nya Porsche Panamera, förstås. Porsche påstår själva att nya Cayenne ska vara nära besläktad med Porsche 911, men det är nog närmast i tanken snarare än tekniskt.

Porsche AG

För inte har väl Cayenne motorn där bak?

Det må vara hur som helst med den saken. Nya Cayenne har i alla fall sänkt vikten och kryper numera under tvåtonsribban, med näppe. Fyrhjulsstyrning ska ge piggare beteende på vägen och bredare bakdäck ska hålla bättre grepp om asfalten, särskilt om man har prickat för de aktiva krängningshämmarna. En nyhet är att Cayenne också kan fås med bromsskivor med en yta av volframkarbid.

Materialet är stenhårt och ska enligt Porsche förbättra allt från bromsprestanda och förslitningsegenskaper till utseende och estetik – dels för att bromsarna dammar mindre, dels för att skivorna får en unik glans. Du känner igen en Porsche med karbidbromsar på att de har vita bromsok.

Från start erbjuds två motoralternativ: Cayenne med en treliters V6 och enkelturbo om 340 hästkrafter och Cayenne S med en 2,9-liters V6:a och dubbelturbo på 440 hästkrafter. Båda driver genom en åttaväxlad automatlåda och är – faktiskt – fyrhjulsdrivna på riktigt.

Sverigepremiären äger rum den 20 januari 2018 och priset för Cayenne blir 745 000 kronor. Den kralligare Cayenne S börjar på 925.000 kronor.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com