Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

En miljon Porsche Cayenne har tillverkats

Nådde milstolpen betydligt snabbare än Porsche 911

Nyligen uppnådde Porsche en milstolpe med suven Cayenne. Modellen har nämligen tillverkats i en miljon exemplar. Det tog 18 år för att nå den siffran, betydligt snabbare än den mer kända Porsche 911. 

Man kan tycka vad man vill om den, men faktum är att Porsche har tillverkat det miljonte exemplaret av suven Cayenne. 

Milstolpen uppnåddes nyligen i Volkswagengruppens fabrik i Bratislava, Slovakien. Det miljonte exemplaret var en Cayenne GTS och var avsedd för en kund i Tyskland.

Det miljonte exemplaret av Porsche Cayenne. Foto: Porsche

Allt som allt tog det 18 år för Porsche att nå en miljon Cayenne-bilar. Det kan jämföras med den betydligt mer kända Porsche 911, som behövde mer än ett halvt sekel för att nå samma tal.

Anledningen till att modellen tillkännagav, var efter framgången med Porsche Boxster, ville ingenjörerna hos Porsche ha en bil som var kraftfull, dynamisk och lämplig för alla typer av terräng.1998 tillkännagavs Cayenne under namnet Project Colorado.  

LÄS MER: Porsches vd: Inte aktuellt med 911 som elbil

Modellen visades upp för första gången 2002 på bilsalongen i Paris och var kontroversiell eftersom modellenutbudet hos tyska biltillverkaren hade tidigare enbart bestått av sportbilar. Men den visade sig snabbt vara en sportig suv och blev en populär modell. 

Porsche samarbetade med Volkswagen i utvecklingen av första generationen Touareg, tillsammans med Cayenne. För att Cayenne skulle kunna byggas behövdes en ny fabrik. Sagt och gjort, två år senare öppnades den nya fabriken i Leipzig och Cayenne visades upp för världen. 

Idag har Cayenne konkurrens av sitt mindre syskon, Macan. Nyligen utökade Porsche utbudet av olika Macan-varianter, till att omfatta en kupéliknande design på karossen. I framtiden lär den även bli elektrifierad. 

Den nuvarande versionen av Cayenne är den tredje generationen.

LÄS ÄVEN: Elbilsracet: Porsche Taycan Turbo S mot Tesla Model S Performance

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com