Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsches vd: Inte aktuellt med 911 som elbil

Hoppas i stället kunna utveckla syntetiska bränslen

De som hoppas på att det kommer lanseras en elektrifierad version av Porsche 911 får man nog vänta ett tag till. 

Porsches VD har nyligen sagt att Porsche 911 kommer ha en förbränningsmotor en lång tid framöver. 911 har ett koncept som är förberedd för förbränningsmotorn rapporterar Automotive news Europe.

– Det är inte användbart att kombinera förbränningsmotorn med ren elektrisk mobilitet. Vi tror på specialdesignade bilar för elektriskt mobilitet, säger Oliver Blume, vd för Porsche, till Automotive news Europe. 

Det signalerar en förändring hos biltillverkaren. Enligt Blume ska hälften av Porsches försäljning bestå av helt renodlade elbilar, eller laddhybrider. Beslutet om 911 kommer antagligen vara populärt hos de Porscheägarna som kör modellen som funnits i 56 år, eftersom den behåller karaktären och ljudet av en förbränningsmotor, snarare än den direkta, men tysta och växellösa kraften, som finns i elbilar. 

Den enda renodlade elbilsmodellen som idag erbjuds av Porsche är Porsche Taycan. 

LÄS MER: Uppdaterade Porsche Panamera är här

Porsche 911 introducerades 1964 och har åtta generationer på sina axlar, med flera varianter såsom Targa, turbomodellerna, samt cabrioletversionerna. Tills i dag har 1,1 miljoner exemplar av 911 sålts. 

Skulle Porsche göra en helt renodlad elsportbil så skulle det antagligen vara en helt ny modell, säger Oliver Blume 

– I framtiden tror jag att det också finns plats för en väldig sportig elsportbil, att lägga till de andra sportbilarna. Det finns stora möjligheter. 

Även om det inte lanseras en renodlad variant inom den närmaste tiden, ryktas det om en hybridversion. Blume menar att det finns bra idéer för 911 i framtiden, som en speciell typ av hybrid, en prestationsinriktad hybrid där Porsche exempelvis använder ett 400 voltsystem till de elektriska motorerna. 

Porsche har åtagit sig att investera 15 miljarder euro (cirka 152 miljarder svenska kronor)  i elektrisk mobilitet, hållbar produktion och digitalisering de kommande fem åren. Märket letar även efter partners för att utveckla ett syntetiskt ”e-bränsle” som använder helt förnybara energikällor som följer de allt strängare utsläppskraven, som så småningom kommer förbjuda förbränningsmotorer hela och hållet.

Utvecklingen skulle kunna hjälpa att upprätthålla 70 procent av Porschebilarna som tillverkas och som fortfarande finns på vägarna idag. De allra flesta använder fossila bränslen, och miljontals kommer fortfarande finnas kvar de kommande 15 åren. 

– Att stoppa förbränningsmotorer är inte rätt diskussion. Vi kommer från båda sidor (elektrisk mobilitet och e-bränslen) för att minska koldioxiden.

LÄS ÄVEN: Officiellt: Nya Porsche 911 Turbo

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com