Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche Cayenne blir laddhybrid

Får mer effekt än föregångaren.

Porsche lånar drivlinan från Panamera och skapar en hybrid i Cayenneprogrammet. Därmed är programmet i det närmaste komplett.

När den tredje generationen av Porsches stora suv Cayenne visades upp i slutet av sommaren 2017 hade den antingen en treliterssexa på 340 hästkrafter eller en 2,9-literssexa på 100 hästar till. Snart kom också en ”Turbo” med V8 och 550 hästkrafter, så man hade täckt upp nästan hela det utgående modellprogrammet.

Men det fanns ingen diesel och ingen ersättare till laddhybriden Cayenne S E-Hybrid. Nu har man i alla fall åtgärdat det senare, med Cayenne E-Hybrid, och trots att man alltså slopat ”S” i modellnamnet har nykomlingen mer effekt än sin föregångare. Det har vi elmotorn att tacka för.

Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG

Varsågod.

För där den gamla varianten hade 95 elektriska hästkrafter har den nya hela 136. Den arbetar ihop med en V6-motor utvecklad hos Audi som producerar 340 hästkrafter (sju fler än i föregångaren) och systemeffekten anges till 462 hästkrafter. Alltihop driver på alla fyra genom en åttaväxlad automatlåda. Accelerationen till 100 kilometer per timme ska ta fem sekunder blankt och toppfarten är 235 kilometer per timme.

Drivlinan är i sin helhet i princip den samma som sitter i närbesläktade Porsche Panamera 4 E-Hybrid och enligt Porsche ska det vara fullt möjligt att köra upp till 44 kilometer utan att behöva starta förbränningsmotorn.

Med Cayenne E-Hybrid inför Porsche också några intressanta utrustningsalternativ. Numera ska man kunna beställa sin Cayenne med head up-display, massagestolar eller varför inte 22 tum stora fälgar. Den svenska prislistan startar på 915.000 kronor – faktiskt billigare än den svagare Cayenne S – och de första bilarna kommer hit i juni.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com