Mest visade

Porsche Cayenne får Turbo

... även om alla andra varianter också har turbo.

Turbonamnet har inte längre någonting med överladdning att göra. Men Cayenne får hur som helst fler cylindrar.

Knappt har nyheten om den nya generationen av Porsche Cayenne hunnit svalna innan Porsche släpper versionen Turbo. Namnet är förstås idiotiskt, eftersom alla versioner av Cayenne har turboladdade motorer, men i den urtyska Porschevärlden signifikerar Turbonamnet förstås att man har klättrat en bit upp på statustrappan.

Med turbobeteckningen har motorn fått ett par extra cylindrar, inalles åtta, och effekten är 550 hästkrafter. Accelerationen 0–100 km/h går på 4,1 sekunder, men om man har kryssat för Sport Chrono Package går det 0,2 sekunder fortare. Huh?

Resten av pressmeddelandet är ungefär lika obegripligt – det går tydligen att beställa sin Cayenne Turbo med PDLS, PDCC och PTV+. PASM och PSCB är standard, medan PCCB är extrautrustning. Fyrhjulsdriften har självklart PTM och Porsche Advanced Cockpit betyder att man får både pekskärm och digitala instrument. Har ni ont i huvudet? Jag med.

PTV, är inte det någonting snuskigt?

Nåväl, i korthet betyder allt trams att nya Cayenne Turbo har LED-strålkastare, elektrisk rollkontroll med sina aktiva krängningshämmare och kraftvektoriserande, aktiva differentialbromsar – det är bra för att kunna gasa på i kurvorna. Adaptiva stötdämpare och volframkarbidbelagda bromsskivor är standard, medan lättare kolfiberkeramiska skivor kostar extra. Fyrhjulsdriftens mjukvara klarar av att skicka kraften dit den behövs och bakom ratten har man det förmodligen ganska bra. Så.

I övrigt är förstås motorn hämtad från Panamerasortimentet och karossen är den samma som hos resten av det nya Cayenneprogrammet. Förmodligen är det fullt tillräckligt för att annektera mindre länder hur som helst – den ser ganska intagande ut, liksom, och kapabiliteten lär inte stå arméer efter.

Egenheter för turbomodellen? Tja, fälgarna mäter 21 tum i diameter och terrängplasten är lackad i karossens kulör. Jo, och så är avgasrören fyra till antalet, någonting som också är unikt för Turbo. Pris? Runt 1,5 miljoner kronor eller däromkring, när bilen blir tillgänglig någon gång kring årsskiftet.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com
Åk med till toppen
Ansvarig utgivare: Jan Prokopec
Till Bytbil.com