Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Breddad av Treser 1983: Är Audin Europas läckraste Quattro?

Svenske köparen tog bilen direkt från fabriken till legendariska Audi-trimmaren

En av Europas tuffaste Audi Quattro är till salu – i Gävle.
Den svensksålda Quattron breddades och byggdes om av legendariska Audi-trimmaren Treser direkt när den var ny 1983.
– Motorljudet är fantastiskt, när femman varvar över 3000 varv är det ljuv musik, säger Petter Sidén säljare på Autorismo.

Ikoniska rallybilen Audi Quattro fyller 40 år i år.  Jo, det har faktiskt passerat fyra decennier sedan Audi avtäckte ur-Quattron på Genèves bilsalong  i mars 1980. På den tiden var det nästan bara lastbilar och jeepar som hade fyrhjulsdrift. Men demoningenjören Ferdinand Piëch fick idén om en fyrhjulsdriven bil efter att hans testchef kört ifrån alla andra testbilar i en fyrhjulsdriven VW Iltis. Uppdraget att leda utvecklingen av Audi Quattro gick till ingenjören Walter Treser.  De tyska bilbyggarna byggde om en Audi 80 till fyrhjulsdrift och med en ny hottad kupékaross och ett omarbetad chassi så var den ikoniska bilmodellen och rallyskjutaren Quattro född.

Bilen fick Audis legendariska skönsjungande raka femma på 2,1 liter ackompanjerad av ett rejält turboaggregat signerat KKK. Ljuv musik under huven uppstod. Från början var rallyvärlden skeptisk till den fyrhjulsdrivna bilen, men de fick snart ompröva sin förutfattade mening. Svensken Stig Blomqvist blev världsmästare i Audi Quattro 1984.

– Det var något helt nytt för rallysporten. Alla trodde det var en seg jeep, men den var betydligt snabbare än de fram- och bakhjulsdrivna bilarna både på snö och is. Många inom rallysporten blev chockade att den var så snabb, säger Stig Blomqvist till BytBil.

I Sverige finns det i dag endast 305 Audi Quattro-bilar kvar, med den så kallade Urquattro-karossen. Och ännu färre är svensksålda, många har importerats från Tyskland, Dubai och USA. Och svensksålda bilar som är ombyggda av Audi-geniet Treser när de var nya måste sannolikt räknas som enhörningar. Just en sådan Audi Quattro står nu till salu hos Autorismo i Gävle.

HÄR HITTAR DU DEN BREDDADE AUDI QUATTRON

Den svensksålda Audi Quattron från 1983 har bara gått drygt 10 000 mil på alla år. Det som skiljer den från en ”vanlig” Quattro är bland annat 110 liters bensintank, breddade skärmar och annan motorhuv. Walter Treser var projektledare för Quattro hos Audi när modellen utvecklades. 1981 valde han att sluta för att förädla och trimma Audibilar, så han visste vad han sysslade med. Två år senare rullade den svenske kundens förädlade Quattro ut genom Tresers verkstadsportar i Hofstetten nära Ingolstadt.

– Det är en otroligt fin bil, och det är många som beundrar den. Bilen stod avställd i ganska många år från mitten av 1990-talet, men nu är den i fantastiskt skick och har bara gått drygt 10 000 mil. Den är renoverad och har bara ägts av bilentusiaster. Intresset är jättestort, både från Sverige och utomlands, men vi får se vart den hamnar, säger Mattias Claus, grundare av Autorismo.

Enligt Mattias Claus är en turbofemma helt rätt motor i en Audi, att femman fortfarande existerar i bland annat RS Q3 och RS3 gläder ju varje bilentusiast.
– Det är ett obeskrivligt ljud. När den varvar ut över 3000 varv är det ljuv musik som man får gåshud av. Det är en också en speciell upplevelse att köra en Quattro, den skjuter på rejält när turbon börjar ladda.

SE ALLA BILDER PÅ TRESER-QUATTRON HÄR

Trots de oroliga tiderna med coronaviruset går det just nu väldigt bra för Autorismo i Gävle, och köpintresset för företagets entusiastbilar har varit stort under våren och trots, eller kanske tack vare, börsoron slog företaget försäljningsrekord förra veckan.

– Det är väldigt bra drag, vi har faktiskt aldrig haft en så bra vår som i år. Vi satsar hårt på att ha fina bilar som tilltalar bilentusiaster och vi är tacksamma för att många valt att köpa fina bilar på slutet. Det kan vara en mer värdesäker investering i oroliga tider som man dessutom får stor glädje av, säger Mattias Claus.

Fakta Audi Quattro
Produktionsår: 1980-1991
Kaross: Tvådörrars kupé
Drivlina: Längsmonterad femcylindrig motor, 5-växlad manuell låda, fyrhjulsdrift via Torsendiff
Motor: 2,1 eller 2,2 liters rak femcylindrig turbomotor. 200 hk och uppåt beroende på utförande.
Vikt: 1290-1350 kg
Produktion: 11 452 exemplar.
Övrigt: Audi Quattro har getts ut som frimärke i Tyskland.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com