Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi Q8 kör helst själv

Senaste suven är späckad med teknik.

Den senaste suven från Audi placerar sig i toppen av näringskedjan. Tekniskt är den en smällkaramell fylld med det mesta man kan önska sig.

En ny stor suv från Audi begår just sin premiär i kinesiska Shenzhen, alldeles på gränsen till Hong Kong. Som konceptbil visades Audi Q8 upp på bilsalongen i Detroit i fjol och tillverkningen kommer att förläggas till Bratislava i Slovakien. Är Audi Q8 särskilt tysk egentligen?

Jo, det är den förstås. Utvecklingen har ägt rum i Ingolstadt och den tekniska basen är Volkswagenkoncernens MLB-plattform. Framför allt märks tyskheten på kommunikationen: pressmeddelandet om Q8:s tillkomst kastar sig rakt in i hur många tekniska finesser bilen har, utan att egentligen redogöra vad det är för biltyp, vad den har för existensberättigande och syfte med sin tillvaro. Tysk teknikreduktionism råder.

Det är liksom självklart: Das ist ein Auto och den ska ha jättemånga finesser för att den är faktiskt lite finare än den där Volkswagen Touareg som den är nästan samma bil som men inte riktigt lika många finesser som den där Lamborghini Urus som den också är nästan samma bil som. Men den diskussionen kan Audi inte krångla sig in i; kopplingen till systermärkena får inte bli för konkret.

Synd, för vem vill inte jämföras med Urus?

Audi Q8 är hur som helst något slags coupé-suv med lite lägre taklinje än en vanlig suv, som Audi Q7, och den är tänkt att markera mot BMW X6 och Mercedes-Benz GLE Coupé. Den är fem meter lång och två meter bred och föraren har inte mindre än tre olika LCD-skärmar att leka med: en för instrumenteringen, en för infotainmentsystemet och en för klimatanläggningen och om man petar på de svarar de med haptisk återkoppling. Ett litet klick i fingertoppen, alltså.

Fast det mesta styr man ändå från telefonen. Sysslor och plikter som att låsa och låsa upp, starta motorn och parkera i garaget, allt kan man göra från sin mobil – åtminstone om den använder Android som operativsystem.

Lanseringsmotor blir en 286-hästars trelitersdiesel med 48-volts mildhybridteknik i Audi Q8 50 TDI (enligt Audis nya nomenklatur), men senare kommer också lägre trimmad variant på 231 hästkrafter samt en bensinmaskin på 340 hästkrafter, också den en sexcylindrig motor på tre liters cylindervolym. Automatlådan har åtta steg och drivhjulen är fyra till antalet, där kraften portioneras mellan axlarna beroende på var den bäst behövs.

Här finns också massor av förarhjälpmedel och beroende på hur många utrustningspaket man har plockat på sig kan man få bilen att göra det mesta själv, utom möjligen att sprida okvädingsord om mottrafikanterna omkring sig. Den kan i alla fall accelerera, bromsa, hålla farten, sakta ner inför rondeller, kököra, styra vid backning med släpvagn, fickparkera och köra in till vägkanten av sig själv när du har tuppat av.

Osäkert om den kan brygga kaffe själv.

Vill du ha ett piggare väguppträdande beställer du fyrhjulsstyrning och vill du köra i terrängen är luftfjädring att rekommendera. Den möjliggör nämligen hela nio centimeters höjdjustering, så att man kan lyfta upp underkjolarna när man ska ut och kladda i leran.

Än har vi inte fått några som helst indikationer om vad Audi Q8 kommer att kosta, men den kommer till Sverige någon gång efter sommaren och då lär vi få veta mer.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com