Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi Q8 blir en jätte-suv

Lyxbil byggd på höjden blir större än Q7

Audi har visat skisser på den kommande Audi Q8. Som en Audi A8 byggd på höjden ska Q8 utståla mer lyx än sina mindre suv-syskon.

Om några veckor slår bilsalongen i Detroit upp sina portar. Där kommer Audi att visa upp en konceptbil under namnet Audi Q8. Som namnet antyder handlar det om en stor suv-modell. Audi har också intentionen att sätta stor-suven i serietillverkning.

Uppgifterna kommer från den tyska tidningen Welt, som i en intervju med Audis chefsdesigner March Lichte fått ta del av märkets framtidsplaner. Litchte säger bland annat att Audis formspråk stelnat något mer åren och att större skillnader mellan märkets produkter är nödvändig.

”Från ett kundperspektiv har vi saknat nödvändig differentiering. Det kommer att ändras i framtiden. Varje ny Audimodell kommer att ha sin egen karaktär och uttrycka den i sin formgivning – både exteriört och interiört”, säger Lichte till tidningen.

Ser du någon skillnad? Jag ser ingen skillnad.

Ser du någon skillnad? Jag ser ingen skillnad.

Närmast på tur står alltså Audi Q8, som Lichte beskriver som någonting mitt emellan en traditionell suv och en sportcoupé. Har du hört det förut? Jo, det är alltså i samma anda som BMW X6 och Mercedes-Benz GLE Coupé. Men Audi Q8 kommer att positionera sig ovanför dessa i termer av storlek, pris och prestige.

I viss mån kommer Porsche Cayenne och kanske till och med Bentley Bentayga att utgöra huvudkonkurrenter – som båda bygger på samma MLB-plattform som kommer att ligga till grund också för Audi Q8.

Lichte avslöjar inga tekniska detaljer om Audi Q8, men produktionsmodellen som kommer att introduceras 2018 lär få en rad nya bensin- och dieselmotorer i V6- och V8-konfiguration. Räkna också med en SQ8-modell, kanske med SQ7:s dieselmotor, och en eldriven E-tronvariant.

Vi räknar med att få fler detaljer i samband med presentationen på Detroitsalongen, som öppnar den 8 januari 2017.

Foto: Audi AG

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com