Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Premiär för nya Audi Q5

Lägre vikt och smartare elektronik i Audis nya mellan-suv

Dags för generationsväxling för Audi Q5. Nykomlingen har bantat, filat på fyrhjulsdriften och uppdaterat elektroniken.

För Audi har Q5 varit en storsäljande kassako ända sedan introduktionen 2008. Men nu skriver vi 2016 så det var hög tid att Audi uppdaterade sig. Det har de gjort. Nya Q5 presenterades i dag på Parissalongen och följer i samma spår som nyligen lanserade Audi A5.

Tillverkad vid Audis nya fabrik i Mexico har nya Audi Q5 något större dimensioner, mer markerade karosslinjer och ett grillgap som ser ut att kunna svälja ett mindre barn.

Vilket skulle bevisas.

Vilket skulle bevisas.

Höghållfasta stålkvaliteter och aluminiumlegeringar i konstruktionen har hjälpt till att sänka vikten med upp till 90 kg beroende på motor. Samtidigt har man arbetat mycket med ljud- och vibrationskomfort. Audi hävdar att nya Q5 ska vara klassledande på området.

Invändigt har utrymmena följt med när karossen vuxit, men Q5 erbjuds bara i femsitsigt utförande. Interiörbelysningen kan ställas om i trettio olika nyanser och multimediasystemets skärm erbjuds i två storlekar: stor eller större, med telefonintegration och en navigator som lär sig vilka vägar du tycker bäst om.

Till utrustningen hör också adaptiv farthållare med kökörningsfunktion, som tar över ratten på Essingeleden. Kollisionsvarning, fotgängarvarning och autobroms finns också på listan.

Motormässigt erbjuds fyra dieslar och en bensinare i ett spann från 150 till 286 hästkrafter, där den sistnämnda är en dieselmatad treliters V6. Beroende på motor får du spaka själv med sex manuella växlar, sju dubbelkopplingsväxlar eller åtta konventionella automatväxlar.

Med minsta motorn är det möjligt att få sin Audi Q5 levererad med enbart framhjulsdrift, men annars är alla versionerna fyrhjulsdrivna.  Luftfjädring finns som tillval.

Leveranserna kommer igång i början av 2017 och prislistan kommer att starta någonstans i närheten av 450.000 kronor.

Foto: Audi, Atillak/Wiki Commons
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com