Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW 2-serie (nej, den framhjulsdrivna) piffas upp

Får fler färger och fräckare front.

Bakom ratten i BMW 2-serie behöver man inte dra till sig mottrafikanternas sura blickar. Särskilt inte nu, när den blir ännu sötare.

Det brittiska bil-leasingbolaget Vantage Leasing genomförde nyligen en undersökning för att ta reda på vilka bilar som framförs av de allra mest ohyfsade trafikanterna. Resultatet var tydligt: vägarnas arslen kör BMW M3. Det kan förstås bero minst lika mycket på avundsjuka hos respondenterna som en verklig upplevelse av däcksrök i ögonen.

Men det finns ändå en viktig slutsats att dra av detta, nämligen att BMW har laddat sitt varumärke med starka värden och i stugorna uppfattar man bayrarnas bilar som körmaskiner avsedda att sprida blixt och dunder och härska över mer beskedlig trafikboskap. BMW är antitesen till Toyota Verso.

Toyota

Ceci n’est pas une BMW.

Och ändå inte. För mitt i modellfloran finns någonting så udda som en buss, en slags pygmé-MPV som är framhjulsdriven och har fem högt placerade sittplatser. Jag pratar om BMW 2-serie. Nej, inte BMW 2-serie Coupé som är en bakhjulsdriven ärta med baksäte för benlösa, utan om 2-serie Active Tourer och den förlängda Gran Tourer.

Ja, just det. BMW har faktiskt ett direkt svar på Toyota Verso och under skalet ser 2-serien ut ungefär som Mini Countryman. Att drabbas av en 2-serie i trafiken är lika hotfullt som att klappa en kanin: noll procent arselrisk.

Och nu får den en ansiktslyftning. Några revolutioner handlar det inte om, men några nya kulörer och stolar med bättre sidostöd utlovas. Dessutom ska en sjuväxlad dubbelkopplingslåda ersätta automatalternativet till några av motoralternativen.

En ansiktslyftning vore förstås inte en ansiktslyftning utan ett näsjobb. Grillen har blivit större och ihop med M Sport-paket får man också en annan stötfångare. BMW beskriver nog förändringen allra bäst själva, för av det här begriper jag ingenting:

”Utformningen av BMW 2-serien Active Tourer/BMW 2-serie Gran Tourer förstärker sin självsäkra stil när det nya M Sport-paketet är specificerat. Här består den dynamiskt utformade fronten av tre sektioner med högglansiga, svarta insatser som ramar in de yttre luftintagen. Den bakre kappan visar också på en distinkt design, med Dark Shadow-inlägg som accentuerar bilens bredd.”

BMW AG

Snömos.

Hur som helst, vad som kanske är mest förvånande har inte med ansiktslyftningen att göra, utan hur populär BMW:s lilla buss har varit hittills. Med de största marknaderna i Tyskland och Kina har BMW prånglat ut 380.000 exemplar av sin framhjulsdrivna 2-serie sedan introduktionen 2014. Det visar väl om något att folk där ute inte bara törstar efter suvar utan också mycket väl kan tänka sig någonting mer praktiskt. Hör upp, biltillverkare, och ge oss fler minibussar.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com