Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Renault Clio R.S. 18 kommer hit

Svensk lansering för franskt knallskott

Specialversionen R.S. 18 är en Clio som lånar kulörer från Formel 1. Nu kan du dessutom köpa den i Sverige.

I Parisförorten Les Ulis håller Renault Sport hus, en organisation som har tilldelats det stundom otacksamma uppdraget att sätta sprätt på mamma Renaults produkter. Men resultaten skäms sällan för sig. Okej, i Formel 1 har man inte lyckats föra så mycket väsen omkring sig de senaste åren, men gatbilarna, de som du och jag kan köpa, tuggar gärna i sig betydligt större djur ur näringskedjan när det gäller.

Men det är inte alltid de har kommit till Sverige. Så när Renault presenterade Clio R.S. 18, en specialversion av smällkaramellen Clio R.S. 220 EDC Trophy, för ett par månader sedan trodde vi som vanligt att vi skulle bli utan och skrev inte en rad om nyheten. I stället rapporterade vi någonting om att en tysk bil skulle få en ansiktslyftning och krystade sedan fram en konstig artikel om påhittade lågprislyxbilar.

Men tänk så fel vi hade, för Renault Clio R.S. 18 kommer hit ändå, även om det bara handlar om en begränsad leverans på 15 exemplar. För de 265.800 kronor som bilen kostar får man samma 220-hästarmotor som i vanliga EDC Trophy, men karossen är lackad i svart metallic pyntad med gula detaljer och grafiska element som ska föra tankarna till årets Formel 1-bil.

Groupe Renault

Likheten är slående.

Invändigt får man en rattkrans klädd i skinn och mockaimitation, ventilationsringar i kolfiberlook, tygmattor med Renault Sport-logotypen och numrerade instegslister. Annars är den precis som Renault Clio R.S. 220 EDC Trophy och precis som den kan man beställa sin Clio R.S. 18 med avgassystem från slovenska Akrapovic, om man tycker att den låter för fjösigt i originalutförande.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com