Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svångremslyx med badge engineering

Här kommer en dos alternativa nyheter

Har helgerna dränerat bankkontot? Här kommer en fingerad önskelista från vår illustratör på finbilar du skulle kunna ha råd med.

Mörka moln tornar upp sig vid tidens horisont. Bostadspriserna faller, ränteläget är labilt och i omvärlden råder ett allt mer instabilt politiskt klimat. Den ekonomiska baksmällan efter jul- och nyårshelgerna börjar närma sig dubbel dos Alvedon.

Och med alldeles för mycket månad kvar så här i slutet av lönen är det inte läge att klampa in på banken för att ta ut ännu ett pantbrev och finansiera köpet av ett nytt uppfartssmycke som ska göra dig till villakvarterets kung.

Så du får dras ett tag till, kanske för evigt, med din gamla Ford Fiesta och någonting som kan sticka i grannarnas ögon är och förblir blott en dröm. Men så skulle det inte behöva vara. Amerikanerna har begripit det sedan länge och satt lyxbilsemblem på vardagsvagnar och vips har horder av statustörstande fattiglappar haft ett gångbart alternativ att ställa vid trottoarkanten.

Fenomenet kallas, en smula nedlåtande, för ”badge engineering”, eller emblemkonstruktion om man skulle våga sig på en svensk översättning. Och lite emblemkonstruktion är precis vad vi skulle behöva i svåra tider som dessa.

Vi släppte ut vår illustratör ur sin bur och gav den kritor. Sedan bad vi den att föreställa sig hur enkla folkbilar skulle se ut om de kläddes upp i kläder från de allra mest exklusiva märkena från fina gatan. Här är resultatet:

1. Lamborghini Ternera
Italienarna har för vana att döpa sina bilar efter spansk boskap. Så även Ternera, vilket är det spanska ordet för kalv – men det är inte den enda kopplingen till den iberiska halvön. Ternera är baserad på den Barcelonabyggda Seat Ibiza och eftersom båda är, enligt sina respektive PR-maskinerier, eldiga själar med sydländskt temperament i Volkswagenkoncernens mer perifera provinser är säcken väl ihopknuten. Ternera kommer förstås också med inspelat ljud från märkets dyrare modeller, så att man ska kunna väcka grannarna med en fanfar varje måndagsmorgon trots att motorn egentligen bara har tre och en halv cylinder. Eller något sådant.

Bytbils illustratör

Koklocka är extrautrustning.

2. Rolls-Royce Silver Bucket
Britterna har en stolt tradition av att blanda ihop sina varumärken. Inte minst kommer vi ihåg stolpskott som Riley Elf och Wolseley Hornet, hundkojor som spökats ut med kromade grillgarnityr och kilovis av påklistrad lyx inifrån och ut. Numera ägs Mini förstås av BMW som också har tagit in Rolls-Royce under sina vingar. Ser ni vart det här är på väg? Bra. Rolls-Royce Silver Bucket (från början kallad Zink Hink) är så klart en Mini i samma stil som den där Wolseleyn, en brödburk med någonting som liknar ett förkromat grekiskt tempel i mustaschen. Grannarna kommer att gråta blod när de inser att deras Mercedes-Benzbilar är ställda i skamvrån.

Bytbils illustratör

Personer med hjärna kör bilar med flaxande tant.

3. Jaguar N-type
Förvisso har Jaguar också småbilar inom koncernen, men ledarskapet i Coventry var inte alls särskilt sugna på att sätta sitt namn och sin grill på en Tata Bolt eller något annat indiskt skräp. Inhemskt skulle det vara, så i stället vände man sig till Nissan som har en enorm produktionsanläggning i nordengelska Tyne and Wear. Man kom överens om att en version av nya Nissan Micra skulle passa alldeles utmärkt i Jaguarkläder och så fick det bli. Först efteråt förstod man i Coventry att Nissan Micra inte alls monteras i Tyne and Wear utan hos ärkefienden: i Frankrike. Britterna blev så upprörda att de röstade för att gå ur den Europeiska Unionen.

Bytbils illustratör

Brexit? Prosit!

4. Ferrari Dinetto
Även om Fiat faktiskt gjort sig av med Ferrari är släktbanden fortfarande inte klippta. Alltjämt äger Exor N.V. en majoritetspost i bolaget och bakom Exor står familjen Agnelli. Och de äger förstås också en ordentlig sudd i Fiat Chrysler Automobiles. Därför är det inte så konstigt att Ferrari, precis som Fiat, får sin egen klon baserad på Mazda MX-5. Döpt efter diminutivformen av Dino delar Ferrari Dinetto allt väsentligt med den väna japanskan. Utom att navigationssystemet gjorts obegripligt, för annars hade ingen kunnat ta den för en Ferrari.

Bytbils illustratör

Ser till och med gladare ut än MX-5.

5. Bentley Incontinental
De stora modellerna från den anrika brittiska biltillverkaren har namn som ger en föraning om vad de ska användas till. Mulsanne har döpts efter en kurva på Circuit de la Sarthe, Bentayga ska föra tankarna till tajgan, det mäktiga barrskogsbälte som omringar hela norra halvklotet, och Continental ska, förstås, användas för att korsa kontinenter. Så när man nu gör en mindre bil som inte alls ska forsla folk från gräns till gräns utan mest rulla till Konsum får den så klart heta Incontinental. Koncernmamma Volkswagen har lånat ut sin T-Roc så att du ska kunna köpa en Bentley du har råd med. Tack, Volkswagen.

Bytbils illustratör

Självklart lackad i guld.

6. Aston Martin Cygnet
Aston Martin vill inte vara sämre och gör sitt allra bästa för att övertrumfa de andra. Den exklusiva sportbilstillverkaren har kommit överens med japanska Toyota om att få sätta namn och emblem på deras lillbil iQ och sedan har de döpt resultatet till svanunge. Tanken är väl att den ska bli vacker när den växer upp. Förlåt? På riktigt? Nej, du kan inte mena allvar, inte har väl Aston … jaså, det hade de. Ja, god natt då, och sov så gott.

Inte Bytbils illustratör

Inte ens på skämt.
Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com