Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Krönika: den omöjliga köpguiden

Vi väljer våra bilar med hjärtat.

Undrar du vad du ska köpa för bil? Det finns tusen svar på den frågan. Och du kommer ändå inte att lyssna på de råd du får.

Kanske är det vid kaffemaskinen, kanske vid en bjudning hos vänner. Kanske är det till och med i kön på Konsum, men antagligen inte för jag brukar inte bryta ut i spontandialog med okända människor som väntar på att få betala för sin falukorv.

Oavsett vilket kommer alltid frågan upp. ”Jaså, du skriver om bilar? Jag tänkte köpa bil och undrar: vilken är bäst?”

På vad? Olika bilar är byggda för att klara av olika saker. En Volvo V70, till exempel, är särdeles lämpad att släpa omkring på ungar och deras glasstrutar medan Jeep Wrangler gör det ännu bättre om förskolan ligger på Kebnekajses topp. Det går alldeles utmärkt att åka till jobbet i en Skoda Octavia, men om man har slips väljer man Audi A4 i stället. Kravatt? Bentley.

Gör det Bentley till en bättre bil? Inte nödvändigtvis, men köper man en Bentley ute efter att fylla andra behov än de praktiska. Bentley är en väldigt bra bil på att uppfylla esoteriska värden.

Så när jag svarar att Hyundai Atos är Den Bästa Bilen får jag blott en fnysning till svar och sedan är konversationen död, bordsdamen vänd åt andra hållet och jag utfrusen från gemenskapen. För även om Hyundai Atos är Världens Bästa Bil är det inte en bil man väljer att köpa, äga och älska och hur rationella vi än kan tro att vi är fattar vi alltid beslut på känslomässiga grunder.

Och frågeställaren hade ändå tänkt sig en Volkswagen Passat och ville egentligen bara få sitt val bekräftat. När ”experten” sedan svarar någonting annat utbryter dålig stämning och handgemäng. Så för att undvika framtida skärmytslingar vid annars trevliga middagsbjudningar vill jag härmed förklara vilken bil som är bäst för dig. Så här:

1. Vilken bil är bäst?
Hyundai Atos, naturligtvis. Den tar dig från A till B billigare än ett busskort. Eller var det någonting annat du tänkte på?

Hyundai

Nya däck köper du hos skottkärrehandlaren.

2. Men den är väl inte säker att krocka i?
Nej, verkligen inte. Om du vill ha en säker bil att åka omkring och köra in i saker med utan att skada dig ska du köpa en nyare Volvo. De har fått högst betyg av alla i Euro NCAP:s krocktester.

Volvo Cars

Fast undvik helst att krocka alls.

3. Men jag vill ha en snygg bil.
Då ska du köpa en Maserati Quattroporte, av den förra, Pininfarina-designade generationen. Det är nämligen den snyggaste bil som går att köpa för pengar. Förvånansvärt lite pengar, för övrigt.

Maserati

Quattroporte betyder ”skitsnygg” på italienska.

4. Är inte den dyr att serva och reparera?
Jo. Om du vill ha en driftsäker bil ska du köpa japanskt. Toyota, Mazda, Honda, alla har de glömt hur man går sönder och gör verkstäderna arbetslösa. Subaru brukar för övrigt ha Sveriges mest nöjda ägare, som jag själv.

Bytbil

Jag kallar min för Ove.

5. Finns det några rymliga japaner då?
Nej, den senaste riktigt rymliga japanen var Toyota Previa och den försvann för länge sedan. Minibussar överhuvudtaget är utrotningshotade som art. Kanske kan Mercedes-Benz V-klass eller Volkswagen Multivan locka, även om de är ganska klumpiga att baxa in i garaget.

Daimler AG

Men ack så mysiga att åka baklänges i.

6. Är de inte rätt trötta?
Självklart, att köra buss är ingen raketupplevelse. I så fall ska du köpa en gammal BMW M5. Då får du superbilsprestanda utan att behöva betala superbilspengar.

BMW AG

Utom när det är dags för superservice.

7. Är den miljövänlig?
Det kanske man inte vågar kalla den, även om det alltid är ett plus att välja återbruk av begagnade varor. Att välja en vettig miljöbil är inte enkelt, men även om batteritillverkning i allmänhet dras med problem är förmodligen en elbil bästa miljövalet sett över hela livscykeln. Kanske en Tesla, eller en Nissan Leaf om Tesla är för dyrt.

Tesla

För det är det förmodligen.

8. Men jag vill ha en suv.
Jamen köp en suv då. Fast vad ska du med den till, egentligen? Ja, jag vet. Man väljer inte bil utifrån några kvantitativa egenskaper, utan kvalitativa. Icke mätbara. Att vilja är inte samma sak som att mäta och därför kommer du inte att lyda mina råd, vad jag än har att säga. Kan vi prata om någonting annat nu?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com