Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

TEST: Europas mest sålda bil i maj - så bra är Renault Clio

Europas mest sålda bilmodell i maj – men bara på 24:e plats i Sverige.
Vad är det vi svenska bilköpare inte har förstått om Renault Clio?
Borde vi också nöja oss med en mindre bil? BytBil testar!

I åratal har Volskwagen Golf varit Europas mest sålda bilmodell, men våren 2020 är det mycket som inte är sig likt i världen. Så även försäljningstoppen i Europa. Under flera månader har Renault Clio lyckats peta ner den eviga ettan Golf från försäljningstronen. Vi kan skylla på coronan och att Golf haft tekniska problem. Men faktum är att Renault skapat en riktig storsäljare i nya Clio som är mäkta populär bland de europeiska bilköparna. I synnerhet i hemlandet Frankrike.

I Sverige ser vi dock Renault Clio som en typisk andrabil. Något vi oftast parkerar på garageuppfarten bredvid XC60:n, Tiguanen eller V60:n och som används för kortare transporter till och från affären eller till att hämta och lämna barnen på skolor och förskolor. Nere i Europa är Clion oftast familjens enda bil och får uträtta alla förekommande transporter i hushållet, oavsett om vi ska till jobbet, till mamma i Marseille eller till stormarknaden.

Utan tvekan slukar det mindre resurser att tillverka och använda en Renault Clio än en stor tung Volvo-SUV. Och den mesta tiden använder vi bilen ensamma, med tomt bagageutrymme och fyra tomma säten. Så kanske borde vi svenskar också tänka annorlunda och köra en kompakt Clio i stället för en större bil? Inte ens bonus-malus-systemet har kunnat stoppa försäljningen av stora bilar i Sverige. Men nu lovar regeringen att förstärka systemet från nyår och då kan vi få nöja oss med mindre bilar om vi inte vill bli totalt skattechockade.

Nya generationen av Clio presenterades under förra året och har genast tagits till bilköparnas hjärtan, åtminstone nere i Europa. Vi svenskar är mer ljumma och i maj var bilen inte bättre än på plats 24 på försäljningstoppen.

Ganska synd, för den nya generationen av Clio är en riktigt trevlig bekantskap och fungerar till mycket mer än att bara vara andrabil för korta transporter. Det är ingen slump att Clio utmanar Golf nere i Europa. För det som var en trång småbil för några år sedan är i dag en lika rymlig och användbar bil som en Golf var tidigare. Medan Golf närmat sig de större bilarna. Renault Clio känns större än vad den är och löser de flesta behov. För de flesta bilköpare är det egentligen en onödig lyx med en större bil för att mesta delen av tiden frakta luft.

Visst klagar baksätespassagerarna som kommer direkt från en stor suv litegrann. Men egentligen går det bra och vi är i dag extremt bortskämda med utrymmen i våra stora bilar. När det gäller komforten fungerar fungerar Clio mycket bra även för långfärder. Den är väl ljudisolerad och känns rent subjektivt gå tystare än många större bilmodeller. En gammaldags småbil var surrig på långfärd på motorväg, men med Clio är det inga problem att klara långa dagsetapper. Dock ska sägas att testbilen hade den större och starkare motorn.

Kurviga svenska landsvägar är heller inget problem, bilen ligger som ett strykjärn och har lite samma känsla som en 90-tals GTI-bil, och inbjuder till en del buskörning med den pigga 130-hästarsmotorn vi testar. Toppfarten på 200 km/h är 20 km/h högre än de snabbaste Volvobilarna och 0-100 km/h på nio sekunder räcker bra i alla lägen.

När vi tidigare testade Renault Captur gnällde vi över DSG-lådan som var abrupt i sitt ingrepp och gav en ketchupeffekt från stillastående. Clio lider lite av samma sjuka, då mekaniken är i stort sett identisk med Captur. Men det känns som Renault har lyckats slipa till programvaran här. Clio är inte perfekt, och lådan känns lite slirig, men det är mycket bättre än i Captur.

Summa summarum skulle det inte vara något problem att klara en tvåbarnsfamiljs transportbehov med en Renault Clio. 100 000-tals franska familjer kan ju liksom inte ha fel. Men vi i Sverige är i dag bortskämda med att köra större bilar, så med svensk måttstock passar den allra bäst för de som inte använder baksätet så ofta, eller inte storhandlar alltför många matkassar. Bilmodellen har utan tvekan fått ett lyft med generationsskiftet och förtjänar att vara en av Europas mest sålda bilmodeller. Det är faktiskt en gåta att inte fler svenskar köper Clio. Au revoir!

Fakta Renault Clio TCe 130 GPF

Pris: Från 177.900 (100 hk) 218 900 k (130 hk)
1.3 TCe GPF-motorn gör sin debut på Nya Clio och finns sedan tidigare på Captur, Mégane och Scénic.
Effekt: 130 hk och 240 Nm
Växellåda 7-växlad EDC-växellåda med dubbla kopplingar.
Prestanda: 0-100 km/h på 9 sekunder, toppfart 200 km/h.

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com