Redaktionen tipsar

BMW X2 M35i får fyrcylindrig motor

BMW:s lilla sportsuv får den motor den förtjänar.

Nu kommer BMW:s lilla coupé-suv i M-utförande. Motorn blir den första fyrcylindriga M-maskinen på länge.

Sist vi hade en bilmodell från BMW:s effektstinna M-sortiment med fyrcylindrig motor, det var den ursprungliga BMW M3 som gick ur tiden för ett kvartsekel sedan. Men nu är den tillbaka, den fyrcylindriga motorn, i BMW X2 M35i, och det beror på att det knappast skulle få plats mer på tvären under huven där fram.

För BMW X2 är inte i grunden bakhjulsdriven som de flesta BMW. Den är baserad på samma framhjulsdrivna UKL-plattform som ett antal Minimodeller och den lilla bussliknande BMW 2-serie Active/Gran Tourer.

BMW AG

Den lär knappast komma som M-modell.

Så när M GmbH satte tänderna i lilla X2 fick man nöja sig med en tvålitersmotor, som man krämar ur 306 hästkrafter med hjälp av uppskruvat turbotryck. Sedan fokuserade man på att få resten av bilen att bete sig som det anstår en M-produkt.

Till skillnad från den mer vardagsnära BMW X2 sDrive 20i är M35i fyrhjulsdriven och har fått en diffbroms i framaxeln för att inte spinna bort effekten i onödan och den sjuväxlade dubbelkopplingslådan har fått flytta på sig till förmån för en åttastegad konventionell automatlåda.

Fjädringen har sänkts och stramats åt, med adaptiva stötdämpare som tillval. Bromsutrustningen är grövre och styrväxeln har fått en kvickare utväxling. Man har till och med konstruerat om bakaxeln (men man säger inte hur).

Utvändigt märks ett diskret aerokit liksom ett par mindre diskreta avgasutblås och på insidan får man en sportratt – sedan är det inte mycket mer med det. Om man inte har beställt de vansinnigt läckra sportstolarna förstås, helst i Dakotarött läder. Gör det. Det är du värd.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com