Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världspremiär: Nya BMW 1-serie

Se bilderna på BMW:s nya storsäljare

En helt omgjord bilmodell har världspremiär i dag. Varenda skruv i BMW 1-serie är ny. Bilen blir framhjulsdriven och endast fyrcylindrig – men får bättre utrymmen.

BMW:s minsta modell får sin största omgörning sedan den lanserades 2004 som en ersättare till 3-serie Compact.

Den nya modellen är omgjord från grunden – i stort sett är det bara till utseendet som delvis påminner om föregångaren.

Om vi börjar med det tekniska: Bakhjulsdrift tillhör det förgångna. Med den gamla 1-serien så försvann den allra sista bakhjulsdrivna kompaktbilen från marknaden. Den nya 1-serien bygger på samma plattform som Mini, vilket innebär framhjulsdrift i grunden, även om fyrhjulsdrift, X-drive, finns som tillval.

Tråkigare köregenskaper säger vi fördomsfullt, men utrymmena är naturligtvis vinnare, då en tvärställd motor tar mindre plats, och ingen kardanaxel stör innerutrymmena. Den nya 1-serien kommer enbart som femdörrars halvkombi. Bilen är 4,31 meter lång, en halv centimeter kortare än föregångaren. Däremot har den växt både på bredden och höjden. Den nya 1-serien är 1,79 meter bred, hela 34 mm bredare än den gamla och på höjden har bilen vuxit 13 mm till 1,43 meter. Hjulbaen har krympt med två centimeter till 2,6 merter.

Ett stort antal motoralternativ finns att välja på redan vid introduktionen: 116d, 118d, 118i, 120d och M135i xDrive. Och tyvärr, inte ens M135i får sexcylindrig motor. Under huven finns en fyra på 306 hästkrafter. Med fyrhjulsdrift gör M135i 0-100 km / h på 4,8 sekunder, eller 4,7 sekunder med det nya M Performance Pack. Topphastigheten är begränsad till 250 km / h. Om vi förstått det hela rätt är det automatlåda som gäller, M135i xDrive får endast en 8-stegs Steptronic Sport. En ljuspunkt finns: En mekanisk Torsen-lock differential är standard på M135i xDrive.

Under skalet har det hänt en helt del. Det tidigare så trånga baksätet i 1-serien har vuxit med 33 mm knäutrymme. Huvudrummet har ökat med 19 mm. Även bredden har ökat i bak. Med 380 liter bagageutrymmet så får du plats med både väska och golfbag.

Bagageluckan är för första gången tillgänglig med elektrisk styrning som tillval.

Interiören har många likheter med nya BMW 3-serie. Inga analoga mätare, men en helt digital skärm. Denna skärm är 10,25 tum precis som den större infotainment-skärmen, även om standard är en 8,8-tums skärm.

Under infotainment-skärmen finns det fortfarande några fysiska knappar, till exempel klimatkontroll och underhållning. BMW gör medvetet detta till skillnad från Audi och Mercedes, som satsar mer på ouchskärms-styrning.

Bilen premiärvisas på BMW  #NEXTGen 25-27 juni på BMW Welt i München. Svenska priser och försäljningsstart är än så länge inte kända.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com