Redaktionen tipsar

Världspremiär: Nya Skoda Octavia växer och blir digital

Laddhybriden kan bli en riktig vinnarmodell i Sverige

Här är första bilderna på Skodas storsäljare Octavia. Bilen hade världspremiär i Prag i går kväll – och kommer både som halvkombi och kombi.  Interiören blir digital och liknar om nya Golf.
Nya laddhybriden kan bli en riktig vinnare i Sverige om priset är rätt.

Ett stort pressuppbåd hade samlats i går kväll i Prag när Skoda avtäckte den helt nya modellen av Octavia.  Eftersom Skoda ingår i Volkwagen-koncernen delar bilen en hel del av nyheterna med Volkswagen Golf. Designmässigt får den dock en helt egen stil och halvkombin påminner, som traditionen påbjuder, mer om en sedan än en Golf. Octavia baseras på samma MQB-plattform som Golf, men innerutrymmena är något större än Golf. Redan från start kan du också få Octavia som kombi, ett alternativ som brukar vara populärt i Sverige.

Den nya Octavia har vuxit på alla ledder jämfört med föregångaren. Bilen är nu 4,7 meter lång och bredden har svällt med 1,5 centimeter. Både halvkombi och kombi bjuder på rejäla lastutrymmen, hela 640 liter i halvkombin.

När det gäller utseendet har bilen fått en mer skulpterad form och en aggressivare front. Grillen har växt och strålkastarna har krympt. Halvkombin påminner mer om en sedan än en hatchback. Kombin har designelement i bakdelen som känns lånade rakt av från Volvo V60 och V90, ta gärna en titt på brädan under bakrutan med texten Skoda i spärrad stil…

Interiört sett känns nya Octavian som en mix mellan nya Volkswagen Golf – och Skoda. Det handlar om samma digitala grundstruktur som används i Golfen och det innebär ett rejält lyft för Skodans interiör. Bilen har två stora infotainment-skärmar och operativsystemen lär bli snarlika Golf. Bilen är också utrustad med touchknappar, så vissa funktioner kan styras utanför skärmen.

Panelen är delad på samma sätt som i Golf och längsgående finns en typ av belysning som ger kupén en viss känsla av premium.

När det gäller teknik och förarstödssystem så är nya Octavia ett rejält fall framåt jämfört med den utgående modellen. LED-matrixstrålkastare finns tillgängliga som tillval, vilket gör att föraren alltid kan lämna helljuset på utan att blända andra trafikanter. Full LED-bakljus är ett annan framsteg. En hel rad nya säkerhetssystem som Kollisionsassistent, svängassistent och avfartsvarning är nya finesser för Skoda. Bilen har också en ny typ av intelligent farthållare som tillsammans skyltigenkänning och lane assist för att bilen har vissa självkörande egenskaper. Ratten har en inbyggd detektering av dina händer, så du behöver hålla i den även när bilen hjälper dig att styra.

Bilen kommer med ungefär samma breda palett av motorer som Golf. Det handlar om bensinmotorer från 1.0 TSI på 110 hk, via 1,5 TSI på 150 hk upp till 2,0 TSI som har 190 hk och fyrhjulsdrift. Samtliga motorer går att få som mildhybrider. Även en gasvariant av 1,5 TSI är aktuell. För den som hellre åker diesel finns flera motoreffekter att välja på: 116 hk, 150 hk och 200 hk. De flesta motorer går att få både med manuell låda eller sjustegs DSG.

Skoda Octavia kommer redan som start som laddhybrid, en bil som blir extra intressant med Sveriges nya skattesystem nästa år. Modellen kallas Octavia IV och känns igen från Goplf. Det handlar en 1,4-liters bensinare som kombineras med en elmotor, och den totala effekten blir 204 hk. Bilen har ett batteri på 13 kWh som ger den en räckvidd på 55 km. Den starkare GTE-drivlinan på 240 hk är än så länge förbehållen Golf.

Octavia Combi är den första modellen som börjar säljas, halvkombin kommer några veckor senare. Säljstarten sker efter nyår. Senare under året kommer Skoda med skogsmulleversionen Scout och prestandaversionen RS. Svenska priser och leveransdatum är inte släppta.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com