Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguar F-type blir fyrcylindrig

Ska trots det vara rätt pigg.

Jaguar utökar F-typeprogrammet med en fyrcylindrig modell. Därmed får de en lättare och snålare version av sportbilen.

Alltjämt råder downsizing-trenden i bilindustrin och nu får till och med sportbilen Jaguar F-type en fyrcylindrig motor. En fyrcylindrig Jaguar må låta som ett varumärkesmässigt självmord, men det är inte på något sätt första gången som britterna har sågat bort cylindrar.

Redan i slutet av fyrtiotalet utlovade Jaguar en fyrcylindrig tvålitersvariant av XK120, som skulle heta XK100. Planerna var så långt gångna att motorn fanns med på bild i märkets broschyrer, men den lär har varit för oborstad för att slutligen sättas i produktion.

Sedan har vi ju Jaguar X-type också, den Ford Mondeo-baserade lill-Jagga som till och med hade fräckheten att vara framhjulsdriven. Den fick inga efterföljare, om man inte betraktar våra dagars XE som X-typens arvtagare. Och den är ju också fyrcylindrig.

JLR

Den finns till och med med dieselmotor.

Nu är den fyrcylindriga Jaguar F-type ingen slöfock. Tvålitersmotorn är ordentligt uppskruvad och ska producera 300 hästkrafter. Särskilt som den är lättare – 52 kilo närmare bestämt – än V6-versionen lär den röra på sig rätt bra, motorstorleken till trots.

Den enda låda som erbjuds är en åttaväxlad automat och den driver på bakhjulen. Att ta sig till hundra ska ta 5,7 sekunder och förbrukningen vid blandad körning landar på 7,2 l/100 km – och det är så klart hela anledningen till att Jaguar väljer att göra så här: snålhet. Ännu vet vi ingenting om svensk introduktion, men räkna med att priset blir en liten skvätt lägre än för V6-versionen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com