Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Jaguar F-Type förnyas försiktigt

Nytt motoralternativ med i modellprogrammet

Jaguars sportbil F-Type har funnits tillräckligt länge för att få en ansiktslyftning. Men Jaguar går varsamt fram.

Har det verkligen gått över fyra år sedan Jaguar F-Type begick sin premiär i Paris, på hösten 2012? Och då hade den ändå förhandsvisats på filmfestivalen Sundance. Fyra år skulle betraktas som en väl tilltagen pensionsålder för en japansk konservburk, men Jaguar F-Type, den känns ju nästan ny.

Men i bilvärlden betyder fyraårsstrecket att det är dags för uppdatering, vare sig det behövs eller inte. Jaguar vet nog att det egentligen inte alls behövs, för F-Type är den snyggaste bilen på den här sidan om sextiotalets E-Type. Och då menar jag inte bara brittiska bilar, utan bilar överhuvudtaget.

Därför är de också försiktiga och låter inga grundformer förgås. För nu får Jaguar F-Type en facelift, men det är ingen som kommer att märka det. Den största skillnaden är att nu kommer man att kunna skilja på de olika motoralternativen genom att titta på den främre stötfångarens luftintag.

Det är förstås mycket medvetet. Toppmodellens kunder vill ju kunna visa sin omvärld att de gjort ett extravagant val och Jaguar vill tillmötesgå dem. Men lika medveten är designchefen Ian Callums försiktiga hållning till förändring.

För F-types former är nära någonting som Callum skulle kalla sin personliga perfektion. Det är förstås inte första gången han har haft samma coupéidé – när Aston Martin återuppfann sig själva i början av tjugohundratalet var det till stor del Ian Callums förtjänst, även om ett plötsligt dödsfall fick honom att plötsligt byta karriär.

Och dansken Henrik Fisker fick slutföra Callums jobb.

Aston Martin

Och dansken Henrik Fisker fick slutföra Callums jobb.

Så likheten mellan Aston Martin V8 Vantage och Jaguar F-Type är ingen slump, eftersom samme karl höll i ritstiftet när båda bilarna togs fram. De är inte bara ytligt lika heller, eftersom båda är helaluminiumkonstruktioner enligt liknande recept.

Hur som helst, nu skriver vi 2017 och Jaguar har försiktigt filat på F-Type. Strålkastarna har fått LED-teknik, stolarna har blivit några kilo lättare och modellen har fått uppdaterade elektroniska förarhängslen. Modellerna med femliters V8 erbjuds nu enbart med fyrhjulsdrift – även prestandavarianten SVR. Däremot har man infört en extravässad V6-modell kallad 400 Sport och den kan man få med bakhjulsdrift. Gissa hur många hästkrafter den har.

Därmed har Jaguar också framtidssäkrat Jaguar F-Type för sisådär ytterligare fyra år. Vad som kan komma att ersätta den i början av 2020-talet är höljt i dunkel, men räkna med att det inte är någonting som kommer att gurgla bensin med lika hög röst som den nuvarande.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com