Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Jaguarens V8-vrål: "Helt fantastiskt ljud" 

Video: Motorjournalisten lyrisk under testresan

Som en vrålande dinosaurie med en påse full av handgranater. Så beskriver motorjournalisten Rory Reid motorljudet på britternas stolthet, Jaguar F-Type R med 5,0-liters V8.
– Det är en teatralisk motor som ger 575 hästkrafter – och den låter helt fantastiskt, säger han.
Se videoklippet och avgör själv.

Jaguar F-Type är britternas stolthet sedan sju år tillbaka, och med den vrålande V8:n som fortfarande är en egen konstruktion. Nu kommer den nya uppdaterade versionen med en vässad motor på 575 hk och vridmoment på 700 Nm. Det slungar iväg bilen från 0 till 100 km/h på mindre än fyra sekunder.
Kanske är den brittiske motorjournalisten Rory Reid aningen hemmablind när han ger betyg på Jaguaren. Han faller nämligen pladask för bilen under provturen och tar nästan i så att han spricker:

– Vi lever i en tid när bilmotorer blir allt tystare på grund av restriktioner och partikelfilter. Det förstör bilarnas ljud. Men F-Type låter galet bra. Ljudet har varit – och är fortfarande – bilens största ”partytrick”.
– Bilen smäller till när du växlar upp och exploderar lite när du trycker på gasen. Det är en teatralisk motor och den låter helt fantastiskt, som en vrålande dinosaurie med en påse full av handgranater.
Kort sagt: det här är troligen den bil på marknaden som låter bäst.

Men Rory vill under den resan även hylla bilens snabba växellåda:
– Växellådan har alltid varit bra i Jaguar, men nu har de tagit upp tekniken ett snäpp till tack vare teknologin från Jaguar XE SV Project 8. Den är snabbare och mer aggressiv.
– Att växla med paddlarna är som att skjuta en pistol och få en rekyl tillbaka, en vibration genom maskinen varje gång man växlar…bang!

Britterna har alltså byggt en väldigt kompetent sportbil, till ett tämligen bra pris. R-versionen kostar runt en miljon kronor. Det ska jämföras med konkurrenten Porsche 911 som kostar 100 000 kr mindre i sitt tamaste utförande och med 200 hästkrafter färre.
Och man får ju väldigt mycket motorljud för pengarna.

BEGAGNAD JAGUAR F-TYPE TILL SALU HÄR

Snabbfakta Jaguar F-Type V8 R (2020 årsmodell)
Bensin.
Längsmonterad 8-cyl V-motor med 2 överliggande kamaxlar.
Kamkedja. 4 ventiler per cylinder.
Kompressor.
Cylindervolym 5 000 cm3.
Max effekt 575 hk (405 kW)
Max vridmoment 700 Nm vid 2 500-5 500 r/min.
Motor fram, bakhjulsdrift. 8-växlad automatlåda.
Acceleration 0-100 km/h under 4 sek, toppfart 300 km/h.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com