Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lister Thunder är en arg Jaguar

Har vässat motorn till oanade nivåer.

När en vanlig Jaguar F-type inte räcker till rycker Lister in. Thunder har oanständigt många hästkrafter.

Den brittiska biltillverkaren Lister är inte som alla andra. Ända sedan starten på femtiotalet har man verkat lite vid sidan av den gängse bilindustrin. Då, i början, kopierade man Cooper och trollade fram små tävlingsbilar med motorer från alla möjliga håll. Bristol och MG, Jaguar och Maserati, de hamnade alla under huven på Brian Listers kreationer.

När det inte längre räckte hämtade man kraften från andra sidan Atlanten. Lister-Chevrolet lånade gjutjärnsvinkeln från Chevrolet Corvette och såg åtminstone på papperet ut att vara en vinnare. Men Cooper drog undan mattan genom att flytta på motorn till en position bakom föraren och på en gång var Listers bilar ifrånkörda, bildligt så väl som bokstavligt.

Under ett par årtionden sjönk Listers namn ner i dvala och kom inte upp till ytan igen förrän 1986. Lister Cars Ltd trimmade Jaguar XJS och gav dem toppfarter och prislappar med större siffror än vad som kunde betraktas som anständigt vid tiden. Sedan byggde de en egen superbil också, Lister Storm, med sjuliters Jagga-tolva och ett utseende som bara en mor kunde älska.

För den var verkligen ful.

Lister sjönk än en gång ner i myllan, innan det väcktes till liv igen 2013 som Lister Motor Company Ltd. Numera bygger man trogna replikor av femtiotalets mest kända modeller: den undersköna Lister Costin och den mer udda Lister-Jaguar ”Knobbly”.

Och nu knyter man ihop Lister-säcken med en trimmad Jaguar. Lister Thunder är en Jaguar F-type som vridits upp till 675 hästkrafter. Enligt Lister ska det räcka till en toppfart på över 325 kilometer per timme och att storma upp till hundra ska inte behöva ta mycket mer än tre sekunder. Några diskreta förändringar av karossen ska förbättra aerodynamiken och interiört har de flesta ytorna klätts i handsytt nappaläder.

Lister säger öppet att de har som ambition att bli vad Alpina är för BMW och AMG var för Mercedes-Benz, innan man i Stuttgart tröttnade och köpte upp hela den Affalterbach-baserade trimfirman.

Och Lister är på rätt väg, åtminstone ur en aspekt: exklusivitet. Lister Thunder ska bara tillverkas i 99 exemplar och den som vill ha en får hosta upp 139.950 pund eller en bra bit över 1,5 miljoner svenska kronor.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com