Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW M5 Competition får 625 hk

Får omfattande förändringar av chassit.

När BMW vrider upp effekten i M5 Competition är det den minsta förändringen. Den mesta av kärleken har chassit fått.

När den senaste generationen av BMW M5 lanserades i fjol var den ett teknikfyrverkeri av rang med fyrhjulsdrift, åttaväxlad automatlåda och så många olika inställningsmöjligheter att vi fortfarande undrar om någon har lärt sig dem alla. Framför allt hade den vridit upp den 4,4 liter stora dubbelturboåttan till 600 hästkrafter jämnt.

Och det kan man ju tycka borde räcka till det mesta. Men det tyckte inte BMW och därför får vi nu BMW M5 Competition. Den har 25 hästkrafter till och därmed kan man ta sig från noll till 200 kilometer per timme på 10,8 sekunder.

Det är faktiskt den minsta förändringen. Competition är förvisso inte alls någon tävlingsbil, men den är tänkt att vara lite mer förarfokuserad än den vanliga M5. Därför har den fått en rad förändringar som ska hjälpa den att bita bättre när det svänger och de största förändringarna står att finna innanför hjulen.


Läs mer: BMW M2 Competition får mer mos


Fjädrarna är tio procent styvare och därtill något kortare – Competition står sju millimeter längre än vanliga M5. De adaptiva stötdämparna har fått en annan mappning som tar större hänsyn till tuff bankörning och den bakre krängningshämmaren har gjorts biffigare, någonting som borde göra bilen lite mer överstyrd.

Det har kompenserats med tuffare hjulvinklar i framvagnen, samt nya krängningshämmarfästen som ska flexa mindre. Gummibussningarna i de så kallade toe-länkarna bak (ungefär motsvarande framvagnens styrstag) har ersatts av oeftergivliga stålbussningar. Styvare motorfästen skärper kopplingen mellan människa och maskin.

Så BMW tycks faktiskt mena allvar med att skapa en än mer fokuserad körmaskin av M5. Mekaniska modifikationer av den här sorten hör inte till vanligheterna. De är dyra och kräver massor av testning för att bli riktigt bra. De påverkar också komforten på ett sätt som inte alla uppskattar. Men de gör också verklig skillnad för körupplevelsen.

Någonting som alla kan njuta av.

I övrigt är BMW M5 Competition fortfarande fyrhjulsdriven och har samma åttaväxlade automatlåda som ”standard”-modellen. Man känner igen Competitionmodellen främst på att den har blanksvarta detaljer som grill, backspeglar, emblem och lister. De smidda 20-tumsfälgarna är unika för modellen, men däckbredden är oförändrad.

Än vet vi inte ett skvatt om vare sig priser eller leveranstider. Men den vanliga BMW M5 listas för 1.147.000 kronor innan några tillval prickats för. Competition lär inte bli billigare.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com