Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW M2 Competition får mer mos

Lånar motorn från storebror.

När BMW uppdaterar lilla M2 i sommar får den en ny motor. Därmed är ordningen i M-familjen återställd.

Ända sedan den allra första versionen av BMW M5 chockade världen i Amsterdam på senvintern 1984 har motorerna i BMW:s M-modeller stått i centrum för magin. De har skiljt sig från vardagsvagnarnas mjukare maskineri med sin vassare teknik och alltid legat ett steg närmare motorsporten. Och de har alltid haft en egen motorbeteckning: S.

Så den där första M5:ans motor hette S38 (okej, när den såldes utan katalysator hette den M88/3), när M3 sedan fyllde på M-sortimentet kallades motorn för S14 och sedan följde en lång rad M-bilar med S-motorer, ända upp i de stora suvmodellerna.

Trenden bröts i december 2010, när den lilla 1M Coupé såg dagens ljus, för även om man hade fyllt på med teknisk M-godis under skalet var hjärtat hämtat från standardsortimentet och hette inte alls S i förnamn, utan N, och precis samma maskin fanns också att få i glidarbilen Z4. Inte för att lilla 1M brydde sig om det, den satte gärna sin kompetenta men något korpulenta storebror M3 på plats när det svängde.

BMW

Kallar du mig tjock?

Och ungefär samma förhållande gäller väl så här en generation senare. Nu har modellbeteckningarna stigit ett steg i graderna och M2 står väl närmast i kontrast mot M4, men alltjämt är det N-motor i lillebror och S-motor i storebror (även om de båda maskinerna är närbesläktade: raka treliterssexor med dubbla turboaggregat).

Fast det ska det bli ändring på. BMW har skickat sin M2 på kurs i vad det innebär att vara M och från och med i sommar ersätts BMW M2 Coupé av BMW M2 Competition. Därmed är ordningen återställd, för Competition har lånat S55-motorn från M3 och M4. Så tolkar vi i alla fall BMW:s pressrelease, som säger att den nya motorn är ”baserad på den från BMW M3 och M4”.

I M2-versionen har den dock tonats ner något för att inte störa storasyskonens accelerationsambitioner för mycket och här får den nöja sig med att lämna 410 hästkrafter. Det är ändå 40 mer än i föregångaren och räcker till för att skicka bilen upp till 100 kilometer per timme på 4,2 sekunder, i alla fall om man har valt till BMW:s sjuväxlade dubbelkopplingslåda. Med standardlådan är den ett par tiondelar långsammare.

Det är inte det enda BMW har gjort. I Competitionutförandet ligger fokus på hårdare körning och BMW har justerat servostyrningens mjukvara, stötdämparnas kalibrering och antisladdsystemets ingrepp för att förbättra bilens beteende på greppgränsen. Ett fjäderbensstag av kolfiber löper i en båge framför motorn och hjälper till att styva upp framvagnen.

Fronten har finputsats med ny grill och större luftintag för att mata ett nytt kylsystem med kalluft. För att man inte ska ta miste på att det är just en M2 Competition som just körde om har man kompletterat med mindre förändringar av backspeglar, bakljus och den bakre stötfångaren.

De första bilarna beräknas rulla av bandet i Leipzig i juli i år och när de kommer till Sverige ska de kosta från 625.000 kronor och uppåt. Det är 76.000 mer än vad BMW M2 Coupé kostar i dag, men det kanske en S-märkt motor kan vara värd.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com