Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

BMW M4 CS är lagom sportig

Vässar Competition Package ytterligare.

BMW hittade ett hål i modelluppställningen av M4-varianter och täppte prompt till med en Club Sport.

I tidernas begynnelse, alltså 1987, fanns BMW M3 bara som en enda modell, en galet bespoilrad BMW 3-serie som tagits fram enkom för att homologera modellen för standardvagnsracing.

Sedan växte modellfloran. Specialmodeller tillkom och i mitten av nittiotalet gick det till och med att få sin M3 med fyra dörrar i stället för två. Så har det fortsatt, barnbarnen har ynglat av sig och när den senaste generationen 3-serie, F80, kom i M-utförande fick sedanversionen fortsätta heta M3, medan coupé och cabrioletversionerna fick namnet M4.

Gemensamt för dem var den 431 hästkrafter starka raka sexan – som någon uppenbarligen tyckte var lite lam. Så för halvtannat år sedan visades BMW M4 GTS, som hade skrämt upp turbosexan till 500 hästkrafter jämnt och kompletterat med hårdkokta chassikomponenter.

Kanske var de lite för hårdkokta, för snart kom också den inte fullt lika amfetaminstinna M4 Competition Package, som var en vanlig M4 uppskrämd till 450 hästkrafter i sällskap med mer försiktigt uppstyvad fjädring.

Nu har BMW gått över modellprogrammet med lupp och faktiskt hittat en liten, liten lucka mellan M4 Competition Package och M4 GTS. Och häpp, nu har de täppt till den med BMW M4 CS.

De nämner det faktiskt inte själva, men nog ligger det nära till hands att BMW menar Club Sport när de säger CS och det beskriver bilen ganska bra: bankörningsvänlig, men inte lika kompromisslös som GTS.

BMW Group

Den saknar ju till och med radio.

I M4 CS kramar motorn ur sig 460 hästkrafter och enda växellådsvalet är en dubbelkopplingslåda. Fjädring och hjulupphängning har hämtats från Competition Package-versionen med smidda aluminiumkomponenter i hjulupphängningarna och adaptiva stötdämpare.

Vad som särskiljer CS från Competition Package är däcken. CS har semi-slicks från Michelin med en gummiblandning som både gillar och tål hård bansmiskning. Det har nog också hjälpt BMW att sätta en officiell varvtid runt Nürburgrings nordslinga: 7:38 lyder siffran som inger respekt, även om den inte räcker för att sätta Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio på plats.

Något svenskt pris har inte meddelats ännu, men i Tyskland kommer BMW M4 CS att kosta från 116.900 euro.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com