Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Krocka inte i en gammal bil

Så har säkerheten förbättrats på 20 år.

Australiens krocktestorgan ANCAP krockade ny mot gammal Toyota. Resultaten förskräcker – man vill inte krocka i en gammal bil.

För inte särskilt länge sedan var det få som hade en tanke på vad som skulle hända om man krockade. Man dog ju, var det så svårt att förstå?

Men i takt med att massbilismens konsumenter började kräva att man faktiskt kunde råka ut för en olycka utan att behöva hälsa hem började det hända grejer. Bilar fick vadderade instrumentpaneler och en och annan kanske till och med stoppade in säkerhetsbälten. Så småningom gjordes rattstänger så att man inte heller skulle bli spetsad i händelse av en krock.

Daimler AG

Och så testade man om det fungerade.

I våra dagar är vi omgärdade av balkar och kuddar som ska fånga upp oss i bomull när vi dundrar in träd, betongpelare eller varandra, och framför allt är det under de senaste tjugo åren som vi har vant oss vid att överleva.

För att understryka hur långt utveckligen har gått lät det australiensiska krocksäkerhetsorganisationen ANCAP testa en ny Toyota Corolla mot en som är (knappt) 20 år gammal. I den nya bilen överlever man, men det gör man inte i den gamla.

Till saken hör att Toyota Corolla inte längre säljs på den svenska marknaden, men slutsatserna är generella: modern teknik och uppdaterade lagkrav har inneburit en enorm skillnad för resultatet av en olycka, oavsett vilken bilmodell man väljer. Så om du kör omkring i en gammal bil: låt bli att krocka.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com