Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Högsta krockbetyg för Seat Leon – sämre för Honda e

Totalt sju modeller testades

Euro NCAP har genomfört den sista krockomgången av bilmodeller för året. Totalt sju modeller testades, varav fem fick full pott. Sämre gick det för Honda e och Hyundai i10. 

Euro NCAP har genomförts den fjärde och sista testningen av bilmodeller för året och det var totalt sju bilar som krocktestades. Fem av sju bilar fick högsta betyg: Audi A3 Sportback, SEAT Leon, ISUZU D-Max, Kia Sorento och Land Rover Defender.

Honda e, bilen som nyligen utsågs till årets bil i Tyskland, fick inte full pott. Även om den generellt klarade sig hyfsat, saknade den de mer avancerade säkerhetsfunktionerna som finns i Honda Jaaz och får nöja sig med fyra stjärnor. 

 

Den stora plumpen i protokollet står dock Hyundai i10 för. Vid en frontalkrock gled förarens bäck under höftbältet, ett fenomen som kallas för ”ubåt” Den hade även försämrad autobroms jämfört med andra mindre bilar och får därför tre stjärnor. 

 

Både Audi A3 Spotback och Seat Leon sitter på samma MQB-plattform som Golf VIII, men har nu en mittkrockkudde för att förbättra skyddet. När det kommer till skydd är släktingarna till den berömda Volkswagenmodellen är de inte på något sätt sämre. Av Audin och Seat Leon är det Seat som drar det längsta strået tack vare en mer kompatibel framända och 92 procent skydd för vuxna passagerare. 

 

Land Rover Defender är större och tyngre än tidigare modeller. Nya Defender är utrustad med moderna förarassistanssystem för att i möjligaste mån förhindra och mildra så långt som det är möjligt kollisioner med andra trafikanter. Den får full pott av Euro NCAP. 

 

Även Kia Sorento klarade sig bra. Den levereras med nya säkerhetsutrustning, inklusive mittkudde och avancerade e-callsystem och klarar därmed av fem stjärnor, trots det dåliga resultatet i frontalkrockstestet. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com