Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Skåpbilar säkerhetsklassas för första gången

En fjärdedel fick bottenbetyg

Större
Stäng
  • Foto: Euro NCAP
    Foto: Euro NCAP
  • Foto: Euro NCAP
  • Foto: Euro NCAP

För första gången har skåpbilar säkerhetsklassats av Euro NCAP. Organisationen har testat avancerade förarsystem på skåpbilarna. Totalt är det 19 modeller som har testats och en fjärdedel fick bottenbetyg. 

Bytbil har tidigare skrivit om att fellastade skåpbilar kan få stora konsekvenser om de krockar. Antalet skåpbilar i trafiken ökar stadigt år för år, och därmed blir säkerhetsfrågan allt viktigare. Majoriteten finns i urbana områden där många oskyddade trafikanter (gångtrafikanter och cyklister) rör sig. 

– Skåpbilar är betydligt sämre utrustade med förarstödssystem än personbilar och de system som finns är oftast sämre än i moderna personbilar, säger Rikard Fredriksson, senior sakkunnig fordonssäkerhet på Trafikverket. Att testa och utvärdera skåpbilar är ett första steg för fordonsindustrin att integrera säkerhetsutrustning som redan finns, i nya skåpbilar. 

Det tar lång tid att utveckla krocksäkerheten hos skåpbilarna, men förarstödsystem kan föras in snabbare då inte speciellt stora modifieringar av fordonet krävs, och dessutom är många modeller förberedda för systemen. 

LÄS MER: Studie: Äldre har större risk att skadas i nyare bilar

Nu har Euro NCAP genomfört ett antal tester på förekomsten av avancerade förarsystem (så kallade ADAS-system, såsom kurshållning, auto-broms, farthållning och bältespåminnare) i de mest sålda skåpbilarna på den europeiska marknaden. Nu har 19 skåpbilar testats och de modellerna stod för 98 procent av försäljningen av nya skåpbilar 2019. 

Det går att få betyg i fem nivåer: platina, guld, silver, brons och ej rekommenderad. Ingen fick högsta betyg. Några av skåpbilarna hade enskilda förarstöd-system som fungerade väl, i nivå med personbilar, men hade inte prestanda rakt över som är i nivå med dagens personbilar. En fjärdedel fick bottenbetyg. Båt betyg gick Volkswagen Transporter med 65 procent i säkerhetstestet, vilket motsvarar nivån guld. Sämst av alla fick Fiat Talento med ynka 5 procent. Några av testen kan du se nedanför och även i spelaren ovan.

LÄS ÄVEN: Högsta krockbetyg för Seat Leon – sämre för Honda e

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com