Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nissan planerar att minska sin närvaro i Europa

Riktar sitt fokus mot USA och Kina

Större
Stäng
  • Foto: Nissan
    Foto: Nissan
  • Foto: Nissan

Nissan planerar att minska sin närvaro i Europa genom bland annat outsourcing av sin försäljning till Renault. Den japanska biltillverkaren riktar fokus mot USA och Kina. 

Japanska biltillverkaren Nissan planerar att minska sin närvaro i Europa, rapporterar Automotive News Europe, som hänvisar till japanska tidningskällor. 

Minskningen inkluderar outsourcing av sin bilförsäljningen till allianspartner Renault. 

Det betyder att Nissan kommer minska sina distributionskanaler i 30 länder, främst på den östeuropeiska marknader såsom Ungern och Polen, men även västeuropeiska länder, exempelvis Nederländerna. 

Målmarknaderna i Europa kommer vara Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Spanien och norra Europa, eftersom det säljs fler elbilar där. 

Dessutom kommer Nissan stänga sin fabrik väster om Madrid. Fabriken producerade NT400 och NT500 fram tills 2019, men skulle konverteras om till att producera reservdelar för Nissan och Renault från och med 2020. Tidigare har Nissan  meddelat att de även stänger en fabrik i Barcelona. 

LÄS MER: Nissan gör sig av med Mitsubishi?

Renault kommer därmed i princip över all fordonsproduktion. Redan nu tillverkar Renault Micra för Nissans räkning i en fabrik i Frankrike och andra skåpbilar från Nissan. 

Alliansen har en ny global strategi där den franska biltillverkaren tar ledningen när det gäller att utveckla och sälja modeller i Europa, såväl som små bilar. 

Anledningen till att Nissan tonar ned sin närvaro i Europa är biltillverkarens plan att försöka vända om sin ekonomi. Enligt planen ska Nissan flytta sin verksamhet från Europa och skifta fokus till Kina, USA och Japan. 

Det finns även frågetecken på vad som kommer hända med fabriken i England där Juke, suven Qashqai, och Nissan Leaf byggs. De har tidigare varnat att en hård brexit skulle göra verksamheten där ohållbar, men nu är det oklart vad som händer. Årligen byggs mer än 500 000 bilar i fabriken. 

Nissan förväntar sig en rekordförlust på 340 miljarder yen (cirka 27 miljarder svenska kronor) under 2020 fram tills 31 mars. Genom att minska sin globala produktionskapacitet och modelantal med en femtedel syftar det till att sänka rörelsekostnaden med 300 miljarder yen under tre års tid. 

Europa stod för den största delen av Nissans förluster. Försäljningen i EU, Storbritannien och EFTA-marknaderna sjönk med 28 procent de första elva månaderna 2020 och även marknadsandelarna sjönk. 

LÄS ÄVEN: Helt nya och helt elektriska Nissan Ariya är här

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com