Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Nissan gör sig av med Mitsubishi?

Kan splittra alliansen mellan Nissan, Mitsubishi och Renault

Nissan undersöker om det går att sälja en del eller hela sin andel på 34 procent i Mitsubishi. Det skulle potentiellt sätta hela alliansen mellan Nissan, Mitsubishi och Renault i gungning. 

Nissan undersöker om det går att sälja en del eller hela sin andel på 34 procent i Mitsubishi Motors säger en person med insyn till Automotive News Europe. 

Det finns en oro hos Nissan att det kommer ta lång tid för företaget att återhämta sig efter covid-19 och en försäljning skulle vara del i en utvärdering av alliansen mellan Nissan, Mitsubishi och Renault. En sådan affär skulle sätta alliansen i gungning. Alliansen kastades in i osäkerhet när Carlos Ghosn, före detta ordföranden för alliansen, arresterades 2018 på grund av ekonomiskt fiffel, vilket han förnekar. 

Om nu Nissan säljer sin andel gäller det att hitta en köpare och det är en osäkerhet. De kan sälja till en annan delägare, eller så vänder de sig till den öppna marknaden. 

Om de skulle sälja sin andel nu skulle de vara värda mindre än hälften för vad Nissan betalade för fyra år sedan. Det skulle trots allt tillföra ekonomiskt kapital till företaget, och om de säljer till en av sina nyckelpartners, då kan samarbetet mellan de tre tillverkarna fortsätta.

LÄS MER: Toyota och Nissan vill ha kompensation för hård brexit

Alliansen började för två årtionden sedan när Renault räddade Nissan med en pengainjektion och räddade den större biltillverkaren från konkurs och satte in Ghosn som lyckades vända om Nissan. Han tog så småningom över ledningen för båda företagen. 

När Ghosn arresterades försökte alliansen släta över oron som detta skapade och presenterade en ny verksamhetsstruktur i maj, samt lovade ett djupare samarbetet. Den nya strategin är utformad för att tvinga team att arbeta tillsammans genom att utse ett företag för att leda specifika teknologier eller regioner, och tar ansvar för framgångar eller misslyckanden. 

Både Nissan och Mitsubishi har redovisade stora förluster för i år och båda kommer minska produktionen på grund av en minskad efterfrågan. 

Det är inte enbart covid-19 som påverkar de ekonomiska förutsättningarna, utan även olika tillsynsmyndigheter som pressar biltillverkarna att omfamna elektriska bilar, samtidigt som autonoma bilar kan forma om bilindustrin i grunden. 

Nissan och Mitsubishi har båda förnekat att det finns planer på att Nissan skulle sälja delar eller hela sin andel. Mitsubishi sade i ett uttalade att det inte fanns några diskussioner och att samarbetet mellan tillverkarna inom alliansen fortsätter. Renault har avböjt eventuella kommentarer. 

LÄS ÄVEN: Helt nya och helt elektriska Nissan Ariya är här

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com