Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Uppgift: Japanska regeringen ville slå ihop Honda och Nissan

Båda ska ha vägrat – allt på grund av Renault

Större
Stäng
  • Med anledning att Carlos Ghosn greps ska den japanska regeringen velat se en hopslagning av Nissan och Honda.
    Med anledning att Carlos Ghosn greps ska den japanska regeringen velat se en hopslagning av Nissan och Honda.
  • Med anledning att Carlos Ghosn greps ska den japanska regeringen velat se en hopslagning av Nissan och Honda.

Rådgivare till Japans premiärminister ska ha försökt få igenom en hopslagning av Nissan och Honda. Det bottnade sig i en oro för Nissans partnerskap med Renault.
Men båda de japanska biltillverkarna skakade på huvudet åt förslaget.

I slutet av förra året ska den japanska regeringen ha försökt få Nissan och Honda att slås ihop. Uppgifterna kommer från The Financial Times som har pratat med flera källor inom de båda bolagen.

Enligt tidningen ska idén bland annat ha uppmuntrats av rådgivare till Japans premiärminister Shinzo Abe. De ska ha upplevt en oro över Nissans allians med Reanult efter att den förre Nissan-chefen Carlos Ghosn greps. Han var drivande i bildandet av den fransk-japanska alliansen men förlorade sitt anseende efter att ha misstänkts för att ha använt Nissans pengar för att flotta sitt privata leverne och för att ha undanhållit inkomster.

Carlos Ghosn.

Efter Ghosns pinsamma uttåg fanns det farhågor hos den japanska regeringen att de försämrade banden med Renault kunde leda till att alliansen skulle kollapsa – och lämna Nissan helt blottade. En inhemsk hopslagning hade då kunnat förhindra en ny ekonomisk krissituation för Nissan, motiverades det.

Honda var inte särskilt förtjusta i idén. Enligt tidningens uppgiftslämnare ska de ha viftat undan planerna med hänvisning till just Nissans komplexa koppling till Renault. Även Nissan ska ha avvisat regeringsrepresentanternas förslag, av mer eller mindre samma anledning. De förkunnade att fokus snarare skulle ligga vid att få sin stundande allians att fungera än att bilda en ny.

Även om båda biltillverkarna mött uppgifterna ska förslaget inte ha tagits upp på några styrelsemöten, enligt rapporten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com