Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Förre Nissan-chefen stäms på 900 miljoner

Nissan lämnar in en stämningsansökan mot sin förre styrelseordförande Carlos Ghosn. Kravet är på hisnande 900 miljoner kronor.
”Skadeståndet vi begär är kopplat till de skador som Ghosn har åsamkat oss” säger Nissans advokater.

Carlos Ghosn, 65, var drivande i bildandet av alliansen mellan Renault och Nissan för drygt 20 år sedan. Han genomförde brutala kostnadsbesparingar och lyckades rädda den japanska biltillverkaren från ruinens brant. Men så kom det stora fallet. Från att ha varit en helgonförklarad bildirektör blev han över en natt fånge i en japansk häktescell.
Det var i november 2018 efter att Ghosn gripits efter misstankar om att han använt Nissans pengar för sitt flotta privata leverne och för att ha undanhållit inkomster.

Carlos Ghosn berättade om hur han av 400 dagar i fångenskap suttit ensam 130 av dem i en liten cell utan fönster, med upp till åtta timmar långa förhör på olika tider av dygnet.
Han kallade det japanska rättssystemet för anakronistiskt och inhumant. Enligt Ghosn tog de japanska åklagarna även hans fru Caroles pass och dator och höll paret åtskilda under nio månader.

I december i fjol placerades Carlos Ghosn i husarrest i sitt Tokyo-hem och väntade på rättegång där han riskerade att dömas till många år i fängelse.
Men Ghosn hade andra planer än att vänta. I slutet av december släppte tidningar över hela världen nyheten om att han lyckats fly från sitt hem, som var bevakat av japansk polis.
Detaljerna som avslöjades var som tagna ur en James Bond-film: med hjälp av före detta elitsoldater som varit utklädda till medlemmar i en orkester stoppades Ghosn ner i en låda och smugglades ut – och iväg på ett privatflygplan.
Planet flög från Tokyo via Turkiet till Beirut den 28 december – och i Libanon kan Ghosn nu andas ut. Libanons strafflag förbjuder utlämning av egna medborgare och Ghosn kan därför inte tvingas tillbaka till Japan.

Men nu går alltså Nissan på offensiven mot sin förre chef. Stämningsansökan ska behandlas i en civil domstol och skadeståndskravet är på 900 miljoner kronor.
”Ghosn har kostat Nissan stora summor, dels under hans bristande förvaltarskap som vd, men även genom att ha använt Nissans tillgångar för privata ändamål” uttalar sig Nissans advokater.
”Skadeståndet vi begär är kopplat till de skador som Ghosn har åsamkat oss”

Nissan menar att Ghosn tagit emot mutor under sin tid som vd, men även att han byggt lyxiga sommarhus utomlands med Nissans pengar. Han ska även ha betalat en frikostig lön till sin syster, trots att hon inte arbetade för Nissan.

Vad säger Carlos Ghosn?
– Det är en fars. Vi har alla dokument som bevisar det. Det här är ett karaktärsmord och Nissans stämning kommer samma kväll som de tillkännager koncernens senaste bokslut, säger Ghosn.

Kriget trappas upp – och sista ordet är inte sagt.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com