Redaktionen tipsar

"Bilchefen rymde – med hjälp av svenskt pass"

Nya uppgifter om Carlos Ghosns flykt undan rättvisan

Han flydde före rättegången i Japan med rena James Bond-metoderna. Gömd i ett musikfodral smugglades Carlos Ghosn ut ur sin husarrest av en falsk musikorkester och flögs till Libanon.
Nu kommer uppgifter om att den f d Nissan-chefen hade ett falskt svenskt pass, som kopplas till flykten.

Franska TF1 och även lokala medier har publicerat en bild på ett pass som uppges vara svenskt och som kopplas till Carlos Ghosns flykt från rättvisan i Japan.
– Vi fick kopian på det falska passet från en källa. Källan valde att dölja namn och andra detaljer på passet. Vi vet inte om passet kom till användning men källa säger att passet var med Ghosn när han åkte från Japan till Turkiet. Passet skulle användas om han behövde passera turkisk passkontroll, säger Michel Kanbour grundaren av Lebanon Debate, till tidningen Expressen.

I Japan – efter cirka 100 dagar i fängelse – släpptes Carlos Ghosn mot borgen, men fick inte lämna landet. Han sattes i husarrest i sitt lyxhus i Tokyo och bevakades av polis.
Men på nyårsafton blev det känt att han lyckats att rymma från Japan till Libanon. Och flykten visade sig vara spektakulär. Med hjälp av före detta elitsoldater som varit utklädda till medlemmar i en orkester stoppades Ghosn ner i ett stort instrument-fodral och smugglades ut – och iväg på ett privatflygplan.
Ghosn hade arrangerat en middag för ett stort antal gäster och förklarade att han också ville bjuda gästerna på levande musik. Men i själva verket kunde orkestermedlemmarna inte spela på instrumenten, utan allt var en noggrant planerad fritagning.
Planet flög från Tokyo via Turkiet till Beirut den 28 december – och i Libanon kan Ghosn andas ut. Libanons strafflag förbjuder utlämning av egna medborgare och Ghosn kan därför inte tvingas tillbaka till Japan, skriver Wall Street Journal.
I ett kort uttalande skrev Ghosn:
”Jag har inte rymt från rättvisan, jag har flytt från orättvisa och politisk förföljelse”.

I november 2018 greps Ghosn i Japan, misstänkt för ekobrott. Han sparkades från sina uppdrag inom Nissan och Mitsubishi och anklagades för att ha betalat ut flera miljoner dollar till en Nissan-distributör i Oman.
Nissan själva har även anmält honom för att ha förskingrat pengar från bolaget för egen vinning – bland annat betala alla kostnader för sitt eget bröllop för fyra år sedan. Dessutom anklagas han för att ha underrapporterat sin lön.
Ghosn själv nekar till alla anklagelser.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com