Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bilchefens flykt – smugglades ut i instrumentfodral

Elitsoldater låtsades vara medlemmar i orkester

Carlos Ghosn, tidigare chef för Renault-Nissan, ville inte vänta på att dömas för ekonomisk brottslighet.
På ett spektakulärt sätt flydde han från sin husarrest – gömd i ett basfiol-fodral med hjälp av elitsoldater som klätt ut sig till orkestermedlemmar.

Det är som scener ur en Hollywood-thriller, men det som utspelade sig i Tokyo för bara några dagar sedan är i allra högsta grad verklighet.
Carlos Ghosn var hyllad vd för Renault-Nissan när han greps i Tokyo i november 2018, anklagad för ekonomiska brott.
Han ska bland annat ha låtit bli att redovisa inkomster på motsvarande 750 miljoner kronor för skattemyndigheterna. Hans advokater hävdar att anklagelserna är en del i en konspiration för att stoppa ett samgående mellan Renault och Nissan.

Carlos Ghosn hade placerats i husarrest i sitt Tokyo-hem och väntade på rättegång där han riskerade att dömas till många år i fängelse.
Men Ghosn hade andra planer än att vänta. För två dagar sen släppte tidningar över hela världen nyheten om att han lyckats fly från sitt hem, som var bevakat av japansk polis.
Detaljerna som släppts är som tagna ur en James Bond-film: med hjälp av före detta elitsoldater som varit utklädda till medlemmar i en orkester stoppades Ghosn ner i ett stort basfiol-fodral och smugglades ut – och iväg på ett privatflygplan.
Ghosn hade arrangerat en middag för ett stort antal gäster och förklarade att han också ville bjuda gästerna på levande musik. Men i själva verket kunde orkestermedlemmarna inte spela på instrumenten, utan allt var en noggrant planerad fritagning.

Planet flög från Tokyo via Turkiet till Beirut den 28 december – och i Libanon kan Ghosn andas ut. Libanons strafflag förbjuder utlämning av egna medborgare och Ghosn kan därför inte tvingas tillbaka till Japan, skriver Wall Street Journal.
I ett uttalande säger Carlos Ghosn att han inte flyr från rättvisan utan försöker undvika ”orättvisa och politisk förföljelse”, skriver nyhetsbyrån AP i ett telegram som publicerats av flera medier.

En källa i Libanons regerings bekräftar att Ghosn landade på libanesisk mark  – med ett franskt pass och ett libanesiskt id-kort.
”Han är här med sin fru och är väldigt lycklig. Han är äntligen fri” säger en vän till nyhetsbyrån AFP.

65-årige Carlos Ghosn är född i Brasilien men växte upp i Beirut och har libanesiskt och franskt medborgarskap.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com