Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Helt nya och helt elektriska Nissan Ariya är här

Nissans första helelektriska crossover SUV Nissan Ariya har nu presenterats.
Det japanska nytillskottet kommer i fem olika varianter, varav den första når Sverige någon gång nästa år.

Tidigt på onsdagsmorgonen, med start klockan sju svensk tid, hölls ett virtuellt event på Nissan Pavilion i japanska Yokohama. Biltillverkaren sände live, både på sin hemsida och på Youtube och det bjöds på två större nyheter.

Nissans emblem görs om (se bild i bildspelet ovan) och får en ny design. Den första bil som får klä detta nya, upplysta emblem är helt nya, helt elektriska Nissan Ariya, vilket är japanernas första helelektriska crossover SUV.

Den kommer i fyra olika versioner med olika leveransdatum. Först ut är framhjulsdrivna Ariya med en 160 kW/218 hästkrafter stark motor och en räckvidd på upp till 360 kilometer. De svenska leveranserna för denna startar hösten 2021. Nästa version har en 178 kw/242 hästkrafter stark motor och 500 kilometers räckvidd. Här är det leveransstart vintern 2021/2022.

Aningen längre får vi vänta på fyrhjulsdrivna Ariya e-4ORCE som kommer med dubbla elmotorer. Även denna kommer i två varianter. 63kWh har en kombinerad kraft på 205 kW/279 hästkrafter och upp till 340 km i räckvidd. Den andra, E-4ORCE 87 KWH med sina 225 kW/306 hk, har en räckvidd på upp till 460 km. De första leveranserna för dessa sker under våren 2022.

Även värstingvarianten Ariya e-4ORCE 87 kWh Performance får sina första leveranser under våren 2022. Den levererar 290 kW/394 hästkrafter och har en acceleration från 0-100 km/h på 5,1 sekunder. Räckvidden når upp till 400 km, enligt Nissan.

Men innan dessa bilar når Europa och övriga världen lanseras den i Japan i mitten av nästa år. På Nissans hemsida står det att den första versionen kommer att kosta omkring fem miljoner yen, vilket betyder omkring 423.000 svenska kronor med dagens valutakurs.

– Nissan Ariya är verkligen en vacker och fantastisk bil. Den gör det möjligt för dig att åka länge, enklare och med komfort, säger Aswhwani Gupta, Chief operating officer hos Nissan.

Vikten på bilen landar någonstans mellan 1,900 kilo och 2,200 kilo, beroende på vilken version som väljs. Måtten är dock densamma. De stannar på 4,595 meter längd, 1,850 meter bredd och 1,655 meter höjd.

Ariyas interiör beskrivs som en bekväm lounge snarare än en traditionell bilkupé, skriver Nissan. Tack vare den helt nya EV-plattformen blir detta en av de mest rymliga interiörerna i sin klass. Dessutom är golvet helt platt då det tunna batteriet i botten av chassit tillåter det.

I pressreleasen, som släpptes strax efter live-eventets slut, står det att Ariya är den mest teknologiskt avancerade Nissan-bilen än så länge. Utöver ProPILOT 2.0, med sitt assistanssystem och självparkeringsfunktion, följer bland annat Amazons Alexa med för att hjälpa till med användarvänligheten. Genom röstkommandon ska man alltså kunna justera inställningar i bilen. Det följer heller inga knappar i den minimalistiska instrumentbrädan. I stället är de primära funktionerna integrerade i centerkonsolen i form av dolda knappar med haptisk funktion. Detta ska ge samma känsla som fysiska knappar, fast med fördelen att de endast syns när bilen är på.

Nissan följer också de initiativ som tagits av andra biltillverkare när det kommer till att uppdatera mjukvara trådlöst. Ariya blir den första Nissan-modellen som erbjuder over-the-air-uppdateringar av mjukvara. Det gäller då främst mjukvaror som styr multimedia-system, den elektriska arkitekturen, chassi, klimatsystem och EV-inställningar.

Inom de närmsta månaderna väntas mer information om tillgänglighet och prissättning i Europa, även om den kommande japanska lanseringen gett en fingervisare till var priset kommer att landa.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com