Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Seat lanserar billig elektrisk småbil 2025

Ska vara stor som en Volkswagen T-Cross

Större
Stäng
  • Foto: Seat
    Foto: Seat
  • Foto: Seat

Seat ska lansera en ny smålbil om fyra år och ska storleksmässigt vara som en Volkswagen T-Cross, samt kosta cirka 254 000 kronor. 

Småbilssegmentet är kanske påväg att återfördas. För en tid sedan berättade Bytbil om att Volkswagen planerar att bygga en ny elektrisk småbil och den ska lanseras 2025. Nu har Seat tillkännagivit att även dem kommer lansera en elektrisk småbil, och den ska lanseras samma år som Volkswagens. 

Seats nya modell kommer baseras på den modifierade MEB-lite plattformen som också kommer ligga till grund för Volkswagen ID.1, och ID.2. Seat har fått ansvar för att utveckla plattformen för hela koncernens räkning. 

Det var i förra månaden som Seats chef tillkännagav planen på en kompakt elbil, dock skulle den ha märket Cupra. Dock verkar det som att den spanska biltillverkaren har tänkt om och kommer istället använda Cupra som ett premiumvarumärke. 

LÄS MER: Officiell: Seat Leon e-HYBRID

Den nya bilen kommer kosta mellan 20 och 25 000 euro (motsvarande 203 000 och 254 000 svenska kronor). Enligt Seat är det där den stora massan av kunder finns, och är essentiell för att elektromobilitet ska bli tillgänglig för så många som möjligt. 

Storleksmässigt kommer bilen vara lika stor som en Seat Arona, eller Volkswagen T-cross. Enligt Autocar finns det flera alternativ på hur den slutgiltiga designen kommer vara, och modellen visas antagligen upp nästa år. Modellen kommer antagligen erbjuda ett batteri som störst är på 45 kWh, men några detaljer om räckvidd eller dylikt har varken bekräftats eller avslöjats av den spanska biltillverkaren. 

Utöver den nya elbilen tillkännagav Seat samtidigt att Cupra kommer lansera Tavascan om tre år, och blir elbiltillverkarens andra renodlade elbil. Den baseras på den nuvarande MEB-plattformen och kommer designas samt utvecklas i Barcelona.

LÄS ÄVEN: Högsta krockbetyg för Seat Leon – sämre för Honda e

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com