Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världspremiär: Här är helt nya Seat León

Här är spanska motsvarigheten till Volkswagen Golf - inspirerad av Barcelona

Här är de första bilderna på helt nya Seat León.
Det spanska svaret på Volkswagen Golf har vuxit i alla ledder och får den nya Virtual cockpit.
Bilen är enligt Seat helt inspirerad av Barcelona, både av staden, människorna – och solen.

Under tisdagskvällen hade Seat världspremiär för nya modellen av storsäljaren León, fjärde generationen. Evenemanget direktsändes från fabriken i Martorell i Spanien. Bilen presenterades av Seats nye chef Carsten Isensee som berättade att 2019 var ett nytt rekordår för Seat med 574 000 sålda bilar, 11 procent upp.

– Vi har investerat 12 miljarder kronor i den här bilen, vi har satsat allt vi kan på den här modellen som redan skrivit historia för Seat. Jag har redan kört bilen och den är fantastisk.

Enkelt och lite föraktfullt uttryckt skulle man kunna kalla nya León för en Golf på spanska. Bilen är nämligen byggd på samma MQB-plattform som nya Golf och har ungefär samma palett av motorer och får VW-koncernens nya uppkopplade Virtual cockpit som också sitter i nya Golf.

I Golf styr du bilen med röstkommandon genom att säga ”Hello Volkswagen”. I Seat León är det ”¡hola!, hola!” som gäller.

Men bilen är naturligtvis mycket mer än en Golf i eldigare spanska Flamenco-kläder. Seats designchef Alejandro Mesonero-Romanos och hans team har tagit fram en modern kompaktbil med förföriska Seatdrag som kommer tilltala oss som kanske tycker Golf är lite för stram och tysk i designen.

Jämfört med den gamla generationen har nya León vuxit i alla ledder. Den får bredare innerutrymmen och lite större lastkampacitet. Dessutom kommer den som kombi i Sportstourer-utförande redan från start.

Seat León får i stort sett samma motorer som nya Volkswagen Golf, men exakt vilka alternativ som är exakta för svenska marknaden är ännu inte känt. Men det handlar med stor sannolikhet om en trecylindrig instegsmotor på 110 hk och en större fyrcylindrig pjäs på 150 hk. För den som väljer DSG-automat kommer motorerna med mildhybridteknik. Senare tillkommer starkare varianter samt laddhybrider.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com