Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aston Martin och Red Bull fördjupar relationen

Samarbetet tätnar i både motorsporten och på gatan.

Hyperbilen Valkyrie fick oss att spärra upp ögonen. Nu verkar det som om Aston Martin och Red Bull Racing kommer att överraska oss igen.

För inte särskilt länge sedan, närmare bestämt i somras, fick vi veta mer exakt hur Aston Martin tänkt sig sin kommande hyperbil Valkyrie som utvecklats i samarbete med Formel 1-teamet Red Bull Racing.

Tydligen gav relationen mersmak, för meddelas att man kommer att fortsätta dejta och det kommer också att resultera i fler avkommor. Redan nästa säsong kommer Aston Martin att låna ut sitt namn till Formel 1-teamet som därmed kommer att heta heta Aston Martin Red Bull Racing.

Aston Martin

För Valkyrie blev ju rätt cool.

Att de fortsätter att åka med de näst slöaste motorerna, Renault, kanske inte behöver ställa till med problem efter som de numera kallas för Tag Heuer när någon frågar. Klockmärket passar nog bättre i Astonsammanhang än det franska småbilsmärket. Aston Martin Koleos? Njäe …

Men det räcker faktiskt inte med det. Nej, Aston Martin överväger allvarligt att kliva in i Formel 1 som motorleverantör från och med det att serien inför ett nytt motorreglemente 2021.

Framför allt säger man till den brittiska tidningen Autocar att hyperhuvudvärken Valkyrie bara är början på ”en serie av helt otroliga produkter”. Det bådar gott, inte minst för att Aston Martin Valkyrie är det mest intressanta som har hänt i superbilsvärlden sedan McLaren F1 begick sin spektakulära premiär för ett kvartssekel sedan.

Bakom Valkyrie ligger nämligen konstruktören Adrian Newey, som var McLaren F1-konstruktören Gordon Murrays främste antagonist när det begav sig på åttiotalet. Båda har nämligen skapat ingenjörsmagi i turboerans Formel 1. Murray gick vidare till att konstruera Ikeamöbler, medan Newey stannade kvar i sporten och skapade magiskt material åt talangen Sebastian Vettel. Det gav honom förutsättningarna att kamma hem en hel hink VM-titlar.

Så vad kan vi då vänta oss för frukter när Red Bull ska vänslas med Aston Martin? Vi har ingen aning, och precis därför bad vi vår illustratör att drömma sig bort i den brittiska sportbilsframtiden. Med Valkyrie som utgångspunkt får vi förstås en kombi, en shooting brake. Det kunde både du och jag lista ut. Men sedan då? Jo, en limousin ligger väl inte så långt bort. Med både Rapide och Lagonda i portföljen ligger den ju nära till hands.

Bytbils illustratör

Självklart med pöbelrepellant som standard.

Okej, så vi har en kombi och en limo. Men ingen av dem ligger ju i tiden. Nej. För nu för tiden är allting som räknas en suv. Så nästa Aston Martin Red Bull kommer att vara en suv. Nåja, vi kanske kan leva med det så länge vi också får den där kombin.

Bytbils illustratör

Kanske någonting för Paris-Dakar?

Än så länge har vi faktiskt ingen aning om vad samarbetet kan resultera i. Och vad viktigare är – varken du eller jag kommer att ha råd med de frukter som kommer att ramla från Red Bull-trädet i alla fall. Snyft.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com