Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aston Martin bekräftar Ferrari-utmanare

Kan också ge sig in i Formel 1.

Brittiska Aston Martin överväger att bli motorleverantör i Formel 1. Därför vill man också bygga en sportbil med mittmotor.

Hur ska man egentligen få ihop en bra sportbil? Somliga monterar motorn, som oftast utgör en signifikant andel av totalvikten, framför passagerarutrymmet. Andra stoppar ner den bakom stolarna och det går rykten om att en tysk tillverkare till och med monterar sina motorer allra längst bak i bilen, bakom bakhjulen. Men som sagt, det är bara rykten.

Brittiska Aston Martin har traditionellt hört till frontmotorförespråkarna. Visst var konceptbilen Bulldog en mittmotorbil 1979 och snart kommer vi att få se den bisarra hyperbilen Valkyrie med motorn i mitten, men utöver dem, och några racerbilar, har Aston Martin hållit sig till traditionell frontmotordesign.

Tim Scott/RM Sotheby's

Och det har ju tjänat dem väl.

Men i somras lät Aston Martins VD Andy Palmer undslippa sig att man planerar en utmanare till Ferrari 488 (utöver suvar och annat krafs). Nu har han pladdrat igen, den gode Palmer, och den här gången var det Motorsport.com som spetsade öronen.

Så här är det, att Aston Martin fördjupat sitt samarbete med Red Bull Racing. Tydligen uppstod tycke dem emellan under utvecklingsarbetet av Valkyrie. Aston Martin har också flaggat för att man vill vara motorleverantör till Formel 1 när ett nytt reglemente införs 2021. Vi spekulerade redan i höstas vad ett sådant samarbete skulle kunna resultera i.

Bytbils illustratör

En kombi, gissade vi då.

Nu tycks det som om vi kommer att få se udden riktas direkt mot Ferrari. Palmer säger till Motorsport.com att satsningen i Formel 1 ”förhoppningsvis resulterar sålda bilar, varför vi gör det här. Det här är att kratta manegen tills vi tar fram en bil med kapacitet att konkurrera med Ferrari 488” och därmed framstår det väl med all önskvärd tydlighet att en ny mittmotor-Aston är i allra högsta grad på tapeten.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com