Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Aston Martin nytillverkar Bondbil

DB5 återuppstår med de rätta prylarna på plats.

Brittiska Aston Martin nytillverkar den över 50 år gamla DB5 och de gör det med en extra finess: med samma funktioner som James Bond hade tillgång till.

Bondrullen Goldfinger hör till filmhistoriens utropstecken. Filmen var den tredje i ordningen om en brittisk underrättelseagent och var både en kommersiell succé och välkomnades varmt av kritikerkåren. Inte undra på, här fanns alla de element som vi har kommit att förknippa med den brittiska underrättelsetjänsten (eller åtminstone Hollywoods liberala tolkning av den): storhetsvansinniga superskurkar, skakad Martini och damer som målats med guldfärg.

Och så var det förstås den där bilen. Bond körde en Aston Martin, en DB5, som försetts med ett par tekniska finesser hos kvartermästare Q. Precis, det var den där med roterande registreringsskyltar, rökmaskin och katapultstol. Leksakstillverkaren Corgi Toys gjorde sin variant av bilen, med fullt fungerande effekter, och den blev deras mest sålda leksak 1965.

Wiki Commons

Trampvänlig som en Legokloss.

Nu tänker Aston Martin göra som Corgi och bygga leksaksbil av James Bonds gamla DB5, om än i full skala. Vi säger leksaksbil, för Aston Martin ”Goldfinger DB5 continuation edition” är inte gatlegal och kan således inte användas till någonting vettigt. Bilarna byggs nämligen som autentiska rekreationer av 1964 års DB5 och det finns ingen chans att de skulle passera moderna myndigheters miljö- och säkerhetsmässiga nålsögon.

Men de kommer att vara fullt fungerande och ha de rätta Bondbitarna på plats – eller åtminstone några av dem. Kanske inte katapultstolen, det verkar lite vanskligt att anförtro en sådan funktion allmänheten. Men vi vet inte, Aston Martin säger bara att ”äktheten kommer att sträcka sig till att omfatta fungerande funktioner som roterande registreringsskyltar”.

Aston Martin kommer att bygga 28 exemplar, men bara 25 kommer att bjudas ut till försäljning. En behåller de själva, en går till produktionsbolaget EON Productions som gör Bondfilmerna och en kommer att auktioneras ut till förmån för välgörande ändamål. På prislappen kommer det att stå 2,75 miljoner pund plus eventuella skatter och avgifter, motsvarande ungefär 32 miljoner kronor – så kanske ska du bara behålla din gamla Corgi trots allt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com