Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Se kommande McLaren 720S på bredsladd

Testföraren Chris Goodwin berättar om McLarens nykomling.

Chris Goodwin verkar ha världens roligaste jobb, att köra McLaren på tvären. Här får vi följa med honom och får veta varför det är viktigt att köra på sladd.

Stora saker är på gång hos brittiska McLaren. Efter en bitter maktkamp mellan huvudägarna fick bolagsgruppens starke man sedan evigheter, Ron Dennis, nyligen gå hem på ofrivillig ledighet. Bakom beslutet stod Dennis mångårige affärspartner Mansour Ojjeh, den Saudifödde fransman som står bakom TAG-imperiet, och kungen av Bahrain, Hamad bin Isa Al Khalifa, som genom sitt holdinbolag Mumtalakat äger hälften av McLaren.

Med sig i fallet drog Dennis med sig Formel 1-teamets chef Jost Capito och i dagarna har gruppens nye VD Zak Brown också städat ut marknadschefen Ekrem Sami. Därmed är Ron Dennis gamla polare borta och nu leds McLaren av en exekutivkommitté som bågnar av Bahrainska kungligheter. Ron Dennis får nöja sig med att vara gnällspik i styrelsen, i kraft av sitt 25-procentiga ägande i bolaget.

Mitt i allt detta står McLaren inför sin viktigaste lansering på många år. Nu ska märkets ”Super Series” ersättas av en helt ny modell. Dagens 625C, 650S och 675LT har sina rötter i McLaren MP4-12C som presenterades i september 2009.

McLaren Automotive

En rätt ärtig bil redan då.

Ersättaren, som vi misstänker kommer att heta 720S, kommer att bygga på en helt ny kolfibermonocoque (själva stommen i bilen, alltså) löst baserad på den i hyperbilen P1. För att klara av produktionen kommer man också att bygga en ny kolfiberfabrik hemma i Storbritannien, i Sheffield, i stället för att behöva köpa in färdiga chassin från Österrike.

Till skillnad från dagens Super Series kommer den nya monocoquen, kallad Monocage II, att utgöra en större del av bilen och även taket blir en bärande del, för ökad styvhet. Dessutom ska de större dörröppningarna göra det lättare att kliva i och ur bilen.

McLaren Automotive

Saknas det inte någonting?

Motorn i nykomlingen är en nyutvecklad 4-liters turboladdad V8 på – du gissade rätt – 720 hästkrafter. Med hjälp av aktiv aerodynamik ska den också få ännu bättre vidhäftningsförmåga mot underlaget. Men som vi får se i filmen har McLarens testförare Chris Goodwin inga större problem med att få däcken att släppa precis lagom mycket.

Modellen får sin premiär i Genève den 7 mars.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com