Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Chrysler Pacifica S är en MPV med attityd

Minibuss vill utmana suvtrenden.

Suvtrenden tog död på minibussen. Men nu vill Chrysler väcka den till liv igen. Pacifica S har tagit på sig skinnjackan.

När Chrysler till slut lade ner tillverkningen av Voyager i början av 2016 – utom i Kanada, faktiskt – var det en revolution som tystnade. Lee Iacoccas genibil lyfte märket ur misär redan 1984 och har allt sedan dess varit (tillsammans med Renault Espace) storfamiljernas självklara val om man vill slippa åka omkring i någonting som mest känns som en truck.

Volkswagen Caravelle, till exempel.

Men till slut tog suvtrenden över och det fanns inte längre någon plats för minibussar i en värld av terrängplats. Vad gjorde det att de var sämre utrymmesutnyttjade, när man fick en doft av Terminator i trafiken?

Döm om vår förvåning när Chrysler sedan lanserade sin Pacifica i fjol. Jaha, så Chrysler lurades bara? För helt plötsligt hade de en minibuss, en MPV, på programmet igen.

FCA

Snygg var den ju också.

Den här gången hade man släppt klossigheten och gett sin folkfraktare en stunsigare form. Namnet var i sig en ledtråd om att man var ute efter någonting lättare, för Pacifica känner vi från en Chryslermodell från det tidiga nollnolltalet.

Men det var kanske inte en modell vi ville bli påminda om. För Pacifica som vi känner den var en av de märkligaste produkterna som bilindustrin har klämt ur sig. Kommer du ihåg Mercedes-Benz R-klass, bilen som var en misslyckad korsning mellan en lyxbil och en minibuss? Det då Mercedesägda Chrysler tyckte att R-klass var en toppenbil och gjorde sin egen variant. Men använde de Mercedesteknik? Nej, de gjorde en egen, framhjulsdriven bil med samma kabinupplägg: sex sittplatser i tre rader.

FCA

Såg ut som en felbakad Voyager.

Gott så, men när de sedan försökte sälja sin underliga halvbuss till allmänheten kom problemen. Inte nog med att den var tung, trött och alldeles för dyr, utan fabriken i Windsor i Ontario hade glömt att skruva ihop bilarna och de föll isär i kundernas händer. När de rullade, för oftast strejkade elektroniken och snart hade Pacifica ett rykte om sig att vara den sämsta bilen i hela världen. Ja, USA alltså.

Så att det numera Fiatägda Chrysler valt att döpa sin buss efter en spektakulär katastrof är ingenting annat än sensationellt förbryllande. Men namnet till trots har Pacifica fått ett varmt mottagande och hyllats i pressen, åtminstone på amerikansk hemmaplan. För till Europa kommer den inte på reguljär väg. Synd.

Kanske blir chanserna för oss större nu när de lanseras i ett S-utförande. För med S ser den riktigt ilsken ut, mer Durango än Doblo, om man säger så. Och precis så ska en MPV se ut om den ska ha en chans att stjäla Rambokunder från suvsegmentet.

Lamborghini

– Va? Välja buss över mig?

Någon prestandaskillnad finns inte; under skalet är S precis som vilken Pacifica som helst. Allt handlar om attityd och Pacifica S får den genom svärta. Alla annars kromade detaljer är blanksvarta, 18-tumsfälgarna är svarta och inredningen är – just det – svart.

För att få bräcka de andra föräldrarna på dagisparkeringen får kunderna punga ut med 595 dollar, eller knappt 5.000 kronor. Milt, med tanke på hur dyr en suv kan vara. Nu önskar vi bara att Fiatkoncernen skeppar hit den också. Fast, då kommer de säker på att de ska kalla den för Lancia eller något annat urbota dumt, så att ingen vill köpa den i alla fall.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com